Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η μετάδοση- Τι δείχνει μελέτη με εθελοντές που μολύνθηκαν σκόπιμα

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 12:04
UPD:12:09
REUTERS/FLAVIO LO SCALZO
A- A A+

Σε έως και 12 μέρες εκτιμήθηκε η διάρκεια μετάδοσης του Covid-19, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη στον κόσμο που πραγματοποιήθηκε σε εθελοντές που μολύνθηκαν σκόπιμα με Covid-19.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις σχετικά με τα επίπεδα μετάδοσης του ιού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης μάσκας και την αναγκαιότητα της καραντίνας. 

Η μελέτη «ανθρώπινη πρόκληση» (human challenge), η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι 18 από τους 34 εθελοντές ηλικίας 18-29 ετών μολύνθηκαν μετά τη λήψη μιας δόσης του αρχικού στελέχους του Sars-Cov-2, χωρίς κανένας να εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα.

Η μελέτη αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Imperial College του Λονδίνου και της hVivo, διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα του ιού εντοπίστηκαν στη μύτη, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της χρήσης μάσκας.

Τα τεστ πλευρικής ροής αποδείχθηκαν επίσης καλός δείκτης για το εάν κάποιος είναι μολυσματικός.

Η μελέτη ξεκίνησε αρχικά για να βοηθήσει στη δοκιμή πειραματικών εμβολίων, προτού η Pfizer και η BioNTech ανακοινώσουν ότι είχαν αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του 2020.

Ο Jonathan Van-Tam, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής της Αγγλίας, είπε ότι είχε παράσχει περισσότερα «βασικά δεδομένα» για τον ιό, ενώ περαιτέρω μελέτης «ανθρώπινης πρόκλησης» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη άλλων εμβολίων Covid-19 και αντιιικών φαρμάκων.

Το εισηγμένο στο Λονδίνο Open Orphan, ιδιοκτήτης του hVivo, δήλωσε ότι αναπτύσσει το στέλεχος Δέλτα του ιού Covid-19 με το Imperial College London που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές δοκιμές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή