Ισραηλινές ανησυχίες για τον άξονα Μόσχας - Τεχεράνης

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2007 17:40
A- A A+

Οι ισραηλινές Υπηρεσίες Ασφαλείας ανησυχούν για τη σταθερή βελτίωση των αμυντικών δεσμών Ρωσίας και Ιράν, και συγκεκριμένα για την εξοπλιστική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Oπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Maariv», η Ρωσία είναι έτοιμη να υπογράψει με το Ιράν συμφωνία πώλησης μεγάλης ποσότητας εξελιγμένης γενιάς αντιαεροπορικών συστημάτων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ισραηλινού αξιωματούχου, στην άμυνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «σιγά-σιγά, η Ρωσία μετατρέπεται σε αρνητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή». Η υλοποίηση της νέας σύμβασης θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο αεράμυνας του Ιράν, επιτρέποντας τη δημιουργία αντιαεροπορικής ομπρέλας πάνω από τις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του, αποτρέποντας αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης πιθανής ισραηλινής επίθεσης.

Παράλληλα με την κριτική του Ισραήλ για την προθυμία της Ρωσίας να αποτελέσει «τον κύριο προμηθευτή όπλων στους εχθρούς του, όπως συνέβη στις σκοτεινές εποχές του 1960 και 1970», έχουν αρχίσει να διατυπώνονται αντιρρήσεις και για την υπογραφή συμφωνίας -ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων- με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom.

Δεν θα ξεφύγουμε από την αιγυπτιακή εξάρτηση στο φυσικό αέριο για να γίνουμε υποχείρια του Πούτιν, αναφέρουν οι πολέμιοι της συμφωνίας. Πολύ περισσότερο, όταν η νέα ρωσο - ιρανική εξοπλιστική συνεργασία έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ανάλογης συμφωνίας με τη Συρία και τη διαπίστωση ότι ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων των αντιαρματικών βλημάτων, πέρασαν από τη Συρία στη Χεζμπολάχ, κατά τον πρόσφατο πόλεμο του Λιβάνου.

MAARIV

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή