Ουκρανία: Μεγαλώνει το ένοπλο σώμα και αυξάνει τις αμοιβές του στρατού

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 12:23
UPD:12:25
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης να μεγαλώσει το σώμα του στρατού προσθέτοντας να επιπλέον 100.000 επαγγελματίες στρατιώτες μέσα σε τρία χρόνια και να αυξήσει τους μισθούς όσων βρίσκονται σε υπηρεσία.  «Όχι γιατί έρχεται πόλεμος, αλλά για να υπάρξει ειρήνη», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο την Τρίτη καθώς υπέγραφε το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

«[Το] διάταγμα αναπτύχθηκε για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του κράτους και την ελκυστικότητα της στρατιωτικής θητείας. Αυτό το διάταγμα προβλέπει αύξηση της οικονομικής ασφάλειας όλου του στρατιωτικού προσωπικού σε επίπεδο όχι χαμηλότερο από τρεις κατώτατους μισθούς», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο κατώτατος μισθός της Ουκρανίας αντιστοιχεί σε περίπου 266 ευρώ (300 δολάρια) το μήνα.

Η ανακοίνωση του Ζελένσκι έρχτεται σε μια περίοδο που έχουν αθξηθεί οι ανησυχίες για τη συγκέντρωση πάνω από 100.000 ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας. Οι δυτικοί υποστηρικτές των ΗΠΑ και της Ουκρανίας φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι προετοιμασία για μια ρωσική εισβολή ή βαθύτερες εισβολές πάνω από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και υποκίνηση ενός αυτονομιστικού πολέμου στις ανατολικές περιοχές.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η οικονομία της χώρας «σταθεροποιείται», με τα έσοδα του προϋπολογισμού να ξεπερνούν τις προσδοκίες.Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα εγκρίνουν ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία. Το Κίεβο επιδιώκει επίσης εκδόσεις ομολόγων με εγγύηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες αποκτούν δυναμική και κάλεσε για εθνική ενότητα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή