Η Μαδρίτη ξεκινά τη «μεταμόρφωση» της Puerta del Sol

Αντίο στην αμφιλεγόμενη ballena του Προαστιακού και σχέδια πλήρους πεζοδρόμησης
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 20:04
UPD:01/02/2022 12:29
Shutterstock
A- A A+

Η Μαδρίτη συνεχίζει να αλλάζει. Μετά την αναμόρφωση που έγινε στην Plaza de España και αυτή του σταθμού του μετρό Gran Vía, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης προετοιμάζει το 2022 για να συνεχίσει να κάνει αλλαγές στην πρωτεύουσα μετά την έγκριση του φετινού Προϋπολογισμού.

Το 2009, η τότε πρόεδρος της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγίρε κάλεσε δημοσιογράφους και φωτογράφους στην περίφημη Puerta del Sol της Μαδρίτης, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο της. Κατά την άφιξη παρατήρησε την πρόοδο των εργασιών που είχε ξεκινήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο «χιλιόμετρο μηδέν» στην Ισπανία. Ο νέος σταθμός των Cercanías de Madrid (σ.σ. του Προαστιακού της Μαδρίτης) ήταν ήδη σε λειτουργία.

Μια χούφτα εργαζομένων δούλευαν εκεί ενώ η Αγίρε, έκπληκτη με αυτό που είδε μπροστά της, είπε: «Αυτή είναι μια προσπάθεια για κάτι παρόμοιο με την πυραμίδα του Λούβρου, αν και με διαφορετική τυπολογία». 13 χρόνια κράτησε το παριζιάνικο έργο στη Μαδρίτη, λέει η ισπανική El País.

Ο κολοσσιαίος σταθμός, ο οποίος τελείωνε με το γυάλινο περίπτερο που είναι ευρέως γνωστό ως η φάλαινα  (ballena)—λόγω του σχήματός του— κόστισε τότε 570 εκατομμύρια ευρώ.Το συμβούλιο σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις (περίπου 30%) που θα χρησιμοποιηθούν για έργα και εξοπλισμό για ολόκληρη την πρωτεύουσα της Ισπανίας. Οι πιο σχετικές αλλαγές θα είναι οι εξής:

HTTPS://WWW.ESMADRID.COM/

Η προσέγγιση του Αλμέιδα για την εξάλειψη του «χάους» στο Χιλιόμετρο Μηδέν και την ανάκτηση της ιδέας της «αγοράς» που σχεδίασε ο Λούθιο ντελ Βάγιε τον 19ο αιώνα θα χρησιμεύσει ως βάση για την πλήρη πεζοδρόμηση της πλατείας που υποσχέθηκε ο δήμαρχος τον Σεπτέμβριο του 2019 .

Αυτή τη Δευτέρα, ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα, επιβεβαίωσε την είδηση ​​που δημοσίευσε η εφημερίδα El Mundo: η πρωτεύουσα θα έχει περισσότερο χώρο στην εμβληματική της πλατεία και, ως εκ τούτου, το πιο εμβληματικό αρχιτεκτονικό έργο στην πλατεία θα εξαφανιστεί. «Τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να εκτελούμε αυτό το έργο για την πόλη και ολόκληρη την Ισπανία», είπε. «Ας μην ξεχνάμε ότι είναι χιλιόμετρο μηδέν και ότι, τελικά, αυτό που επιδιώκεται είναι η αναδιάταξη ενός τόσο σημαντικού δημόσιου χώρου».

Πηγές από την περιοχή των Εργασιών τονίζουν στην El País ότι η αναδιαμόρφωση θα εγκριθεί τον Φεβρουάριο από το Διοικητικό Συμβούλιο και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. «Αυτό έρχεται μετά από μια περίπλοκη σύνταξη του έργου που έπρεπε να έχει τη συναίνεση των διαφόρων εμπλεκόμενων παραγόντων, όπως οι τομείς Έργων και Εξοπλισμού, Περιβάλλοντος και Κινητικότητας και Ασφάλειας και Έκτακτης Ανάγκης, η περιφέρεια Centro, Adif, Metro de Madrid και ιδιαίτερα τη Γενική Διεύθυνση Κληρονομιάς της Κοινότητας της Μαδρίτης, καθώς η Puerta del Sol είναι ένας τόπος πολιτιστικού ενδιαφέροντος, και έτσι απαιτείται η μέγιστη προστασία που προβλέπεται στον Περιφερειακό Νόμο για την Κληρονομιά», υπογραμμίζουν.

Τι θα αντικαταστήσει τη δομή που είναι γνωστή ως η φάλαινα; Σύμφωνα με πηγές από την περιοχή Έργων, τους επόμενους μήνες η πόλη θα έχει ένα «πολύ πιο διαφανές περίπτερο» για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην απελευθέρωση από την πλατεία «ενός από τα εμπόδια που εμπόδισαν την πλήρη θέαση του χώρου».

SHUTTERSTOCK

Το νέο έργο θα έχει πιο οβάλ σχήμα, ώστε να μην σχηματίζονται γωνίες που να εμποδίζουν την θέα, ενσωματώνοντας επίσης τα καμπύλα σχήματα των όψεων της πλατείας. Θα είναι διαφανές. Έχει σχεδιαστεί ένα περίπτερο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από δομικό γυαλί, στηρίγματα, περίβλημα και στέγη, εκτός από μια κεντρική χαλύβδινη δοκό που υποστηρίζεται από τρία στηρίγματα από το ίδιο υλικό.

Συνοπτικά: πρόκειται για ένα γυάλινο περίπτερο, σε σχήμα οβάλ, με δύο διπλές πόρτες εισόδου στα νοτιοανατολικά και άλλες δύο διπλές πόρτες εξόδου στα βορειοανατολικά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή