Ουκρανία: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο στενός κύκλος του Πούτιν- Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 14:41
UPD:14:47
EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT
A- A A+

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχουν αύριο, Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα.

«Μια συνάντηση διά ζώσης (ανάμεσα στον Λαβρόφ και τον Μπλίνκεν) δεν προβλέπεται, μια τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα την Τρίτη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απαντήσει στις προτάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο», χωρίς να προσδιορίζεται προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ουάσινγκτον και η Βορειοατλαντική Συμμαχία απάντησαν την περασμένη εβδομάδα στις απαιτήσεις της Μόσχας για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εν μέσω αντιπαράθεσης για την επιδίωξη της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή πως (οι προτάσεις) δεν ανταποκρίνονται στις κύριες απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας, όμως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συζητά.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν συντάξει κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν και των δεσμών του με τη Δύση, καθώς η Ουάσιγκτον διευρύνει τον κατάλογο των οικονομικών κυρώσεων που είναι έτοιμη να επιβάλει εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.  Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ, είχε συνταχθεί μια λίστα με άτομα και συγγενείς στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης.

«Τα άτομα που εντοπίσαμε βρίσκονται μέσα ή κοντά στους εσωτερικούς κύκλους του Κρεμλίνου και παίζουν ρόλο στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων ή είναι τουλάχιστον συνένοχοι στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Κρεμλίνου», δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.  Οι αξιωματούχοι της διοίκησης δεν κατονόμασαν τους εν λόγω Ρώσους ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους, αλλά είπαν ότι πολλοί ήταν «ιδιαίτερα ευάλωτοι στόχοι λόγω των βαθύτερων οικονομικών τους δεσμών με τη Δύση».

«Οι κυρώσεις θα τους αποκόψουν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα διασφάλιζαν ότι αυτοί και τα μέλη της οικογένειάς τους δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα προνόμια της διατήρησης των χρημάτων τους στη Δύση και της φοίτησης σε ελίτ δυτικά πανεπιστήμια», δήλωσαν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

Τα μέτρα αυτά θα έρθουν συνδυαστικά με ευρύτερες κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και της ενέργειας, που συζητούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εδώ και εβδομάδες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή