Βουλγαρία: Συμφωνούν και ανησυχούν για την ένταξη

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2007 09:25
A- A A+

Ο αριθμός των πολιτών της Βουλγαρίας που δεν βλέπει κανένα όφελος για τον εαυτό του από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 44,3% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης της Βουλγαρίας σε δείγμα 1.000 ατόμων από 86 περιοχές της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων αυτών είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και από τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

Παράλληλα, το 16% περίπου των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν κατανοούν τι ακριβώς άλλαξε από την 1η Ιανουαρίου 2007, ενώ 15% δεν βλέπουν τι θα αλλάξει στη ζωή τους από την ένταξη στην ΕΕ σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προσδοκά κανένα όφελος από την ένταξη το 72% του συνόλου δηλώνει πως συμφωνεί με αυτή, ενώ διαφωνεί μόλις το 11% και κατηγορηματικά την απορρίπτει μόλις το 4% του πληθυσμού. Οι αρνητικές προσδοκίες συνδέονται κυρίως με την ανησυχία για την αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, την απώλεια της εθνικής ταυτότητας και τη δυνατότητα διατήρησης του υφιστάμενου βιοτικού επιπέδου.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή