Η «μονομαχία» στη Βουλή και οι επιδιώξεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 11:52
UPD:11:56
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Σε μια εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση επιδίδονται  κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή, μετά την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Η σύγκρουση έχει επεκταθεί σε μια σειρά θεμάτων - από την πανδημία και την ακρίβεια μέχρι τους χειρισμούς στην πρόσφατη κακοκαιρία- με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο.

H μάχη θα κορυφωθεί αύριο, οπότε και αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Πάντως η αντιπαράθεση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, δίνοντας και μια πρόγευση για το σκληρό ροκ που θα επικρατήσει μέχρι τις κάλπες όποτε και αν  αυτές στηθούν. 

Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την δίδυμη κρίση ακρίβειας και πανδημίας όσο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε  το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς». 

Πάντως στο «γαλάζιο στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για έξοδο στο ξέφωτο την Άνοιξη και στόχος είναι κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή να αναδειχθούν σημεία της  κυβερνητικής πολιτικής.  «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που περιμέναμε. Μας δίνουν την ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  στο εντευκτήριο της Βουλής. Μάλιστα υπογράμμισε πως η  αξιωματική αντιπολίτευση  επιδιώκει την πόλωση και προσέθεσε «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η συζήτηση δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν πτυχές της ασκούμενης πολιτικής και να γίνει μια  σύγκριση όσων έχουν γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν θα αποδειχθεί με τεκμηριωμένα στοιχεία η ισχυροποίηση της Ελλάδος οικονομικά και γεωπολιτικά, ενώ στόχος είναι να ακούσουν αναλυτικά οι πολίτες για τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας , σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του  και να αντιμετωπίσει διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής. Η  πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. 

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται στις τοποθετήσεις τους οι υπουργοί αλλά και οι «γαλάζιοι» βουλευτές. «Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει η αξιωματική αντιπολίτευση, να συγκαλύψει τα εσωκομματικά της προβλήματα, συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για  «κοινοβουλευτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης την ώρα που η φθορά της εντείνεται ραγδαία σε κοινωνικό επίπεδο» μιλούν στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.  Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός ουσιαστικά  βρίσκεται «στη δύσκολη θέση να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, την ώρα που αυτά έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών».

Ολομέτωπη είναι η επίθεση  στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, με τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να σημειώνει - με αφορμή και την πρόσφατη κακοκαιρία - πως οι  πολίτες ζουν μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους.  Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και του κύματος τη ακρίβειας. 

Στο COVID μέτωπο ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε  ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων από το μέσο όρο της ΕΕ. Όσον αφορά στην ακρίβεια τόνισε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7% της αγοραστικής του δύναμης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ημέρες ευημερίας.

Πηγές στης αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτουν  πως η η απόφαση για την πρόταση μομφής δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά εντάσσεται σε μία συνολικότερη στρατηγική  κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα. Η  στρατηγική αυτή- όπως λένε - ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται από τη συζήτηση του προϋπολογισμού με τη διατύπωση του αιτήματος για εκλογές

Η στάση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Πυρά στην ασκούμενη πολιτική εξαπολύουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Απρογραμμάτιστη και ανίκανη χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης και χαρακτήρισε «αυτονόητη» την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας. «Είναι ποτέ δυνατό μια πραγματικά προοδευτική παράταξη να υπερψηφίζει αυτήν την κυβέρνηση; ‘Η έστω να κλείσει τα μάτια επιλέγοντας να μην την καταψηφίσει; Ασφαλώς όχι. Είναι αυτονόητη η ψήφος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά 

Υποκριτική χαρακτήρισε τη συγγνώμη της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ μίλησε για «κροκοδείλια» δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Ανικανότητα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, λέγοντας πως «στα  δυόμιση χρόνια που έχετε το τιμόνι της χώρας στα χέρια σας, η χώρα ζει έναν Αρμαγεδώνα» Από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα σημείωσε πως : πίσω από τους μεγάλους τίτλους, πίσω από το περίφημο «επιτελικό κράτος» υπάρχει μόνο ανεπάρκεια, αποτυχία, αλαζονεία και επικοινωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή