Ανάβει φωτιές το άρθρο 16

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2007 16:28
UPD:17:03
A- A A+

Καζάνι που βράζει η Παιδεία με αφορμή το υπό αναθεώρηση άρθρο 16 του Συντάγματος που θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Την ίδια μέρα, ξεκινά και ο νέος γύρος κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ με 4ωρη στάση εργασίας, τη στήριξη της ΓΣΕΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/05/1286193.htm , συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις μςγάλες πόλεις και συμβολική περικύκλωση της Βουλής, στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης.

Δευτέρα και Τρίτη θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις πανεπιστημιακές σχολές προκειμένου να αποφασίσουν οι φοιτητές αν θα προχωρήσουν και σε καταλήψεις των σχολών τους.

Υπό την κρατική εποπτεία θα λειτουργούν τα μη κρατικά ΑΕΙ διαβεβαιώνει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο» η κ. Γιαννάκου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να άρει τη συνταγματική απαγόρευση, και πως η Πολιτεία δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/08/1286610.htm .

Το ΚΚΕ συμμετέχει ενεργά στους αγώνες κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία άσκησε έντονη κριτική, τόσο στα δύο μεγάλα κόμματα, όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τις θέσεις που διατυπώνει ή για θέματα που δεν θέτει προς συζήτηση. Η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε ότι ακόμη και αν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος θα σημειωθούν ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, με "εισβολή" της ιδιωτικής εκπαίδευσης εξαιτίας των πολιτικών της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με επίκεντρο το θέμα της Παιδείας η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει «να φύγουν οι εκβιασμοί από τη μέση».

Συνέντευξη Τύπου για το άρθρο 16 θα δώσει αύριο στις 12 μ.μ. και ο ΣΥΝ, ενώ σήμερα η Επιτροπή Φορέων κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη να διακοπεί κάθε απόπειρα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, φοιτητές του Αριστοτελείου απέκλεισαν για λίγα λεπτά την Εγνατία οδό, διαμαρτυρόμενοι για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Βερέμης τόνισε στο ρ/σ Flash ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση της συζήτησης για το άρθρο 16.

Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε ότι έχει γίνει εκτεταμένος διάλογος για την Παιδεία, ο οποίος και συνεχίζεται και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι έχουν πειστεί για την ορθότητα των θέσεων της ΝΔ.

Στόχος είπε ο κ. Ζαγορίτης είναι, η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η θέσπιση κανόνων από το κράτος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Θα μπορούσε και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16, καθώς οι δύο προτάσεις βρίσκονται πολύ κοντά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι «Ποτέ δεν είμασταν υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Εμείς είμασταν πάντα υπέρ των μη κρατικών,μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή