Λαβρόφ: «Λογικά στοιχεία» στην αμερικανική πρόταση για την ουκρανική κρίση

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 13:01
UPD:13:03
via REUTERS/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY
A- A A+

Πέφτουν οι τόνοι σιγά - σιγά ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Ουάσιγκτον. Σε νέες δηλώσεις του σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζει ότι η αμερικανική πρόταση για την άμβλυνση των εντάσεων με την Ουκρανία περιλαμβάνει «λογικά στοιχεία», αν και κάποια βασικά σημεία έχουν αγνοηθεί. 

Τα «λογικά στοιχεία» στην πρόταση των ΗΠΑ, εξήγησε ο Ρώσος υπουργός, αφορούν κυρίως δευτερεύοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας. Απέρριψε ωστόσο την πρόταση του ΝΑΤΟ ως «άκρως ιδεολογική». 

«Είναι τουλάχιστον κάτι» είπε αναφερόμενος στην πρόταση να συζητηθεί ο περιορισμός της ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ωστόσο δεν είναι ικανοποιημένος, ξεκαθάρισε, από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν το κεντρικό αίτημα της Μόσχας, που δεν είναι άλλο από το να κλείσουν οριστικά την πόρτα στην Ουκρανία για πιθανή μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

«Η Ρωσία γνωρίζει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επί του παρόντος ζήτημα» σχολίασε σήμερα Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. «Γι’ αυτό είχα μια μακρά συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη Μόσχα, για το τι διαφωνούμε στην πραγματικότητα», σημειώνει η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke και προσθέτει: «Δήλωσα ότι το διεθνές δίκαιο και οι κοινές συμφωνίες ισχύουνκαι λένε: κοινή ασφάλεια με ελεύθερη επιλογή συμμαχίας». 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή