«Η Ρωσία γνωρίζει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επί του παρόντος ζήτημα, τονίζει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.
«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή», είπε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke και στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France. «Γι’ αυτό είχα μια μακρά συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη Μόσχα, για το τι διαφωνούμε στην πραγματικότητα», σημειώνει η Μπέρμποκ και προσθέτει: «Δήλωσα ότι το διεθνές δίκαιο και οι κοινές συμφωνίες ισχύουν και λένε: κοινή ασφάλεια με ελεύθερη επιλογή συμμαχίας», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η Μπέρμποκ ταξίδεψε στη Μόσχα και το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Λόγω της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία , η Δύση υποθέτει ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια πιθανή εισβολή στη γειτονική χώρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η Ρωσία το απορρίπτει κατηγορηματικά - και απαιτεί συμφωνίες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που θα απαγόρευαν την επέκταση της Συμμαχίας προς τα ανατολικά και την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε χώρες της πρώην σοβιετικής σφαίρας επιρροής.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία δεν θέλει αυτή τη στιγμή να μειώσει το προσωπικό της πρεσβείας της στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. «Όπως και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., έχουμε αποφασίσει επί του παρόντος να μην μειώσουμε το προσωπικό της πρεσβείας στο Κίεβο» δήλωσε η Μπέρμποκ. Εάν μέλη της οικογένειας των υπαλλήλων της πρεσβείας θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα οικειοθελώς, μπορούν να το κάνουν με έξοδα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.
Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να μην αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία, τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. «Εάν οι οικονομικοί παίκτες έχουν την αίσθηση ότι η κατάσταση στην Ουκρανία στο σύνολό της είναι αβέβαιη ή ασταθής, θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν.Γι’ αυτό το μήνυμά μου στο Κίεβο ήταν: Θέλουμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία με την Ουκρανία. Για παράδειγμα μέσω ενεργειακών συνεργασιών στον τομέα του 'πράσινου υδρογόνου'».
naftemporiki.gr