Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 06:47
UPD:10:14
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον ομόλογό του στο Κίεβο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα,ενώ η Ουάσιγκτον ζήτησε και τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «ευδιάκριτη πιθανότητα» να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, αναφέρει ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι υπάρχει μια σαφής πιθανότητα οι Ρώσοι να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Έμιλι Χορν. «Το είπε δημόσια και το προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες», πρόσθεσε. 

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει επίσης πρόσθετη οικονομική βοήθεια για το Κίεβο λόγω της ρωσικής πίεσης, είπε ο Μπάιντεν και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης την υποστήριξή του στις συνομιλίες για το «σχήμα της Νορμανδίας»,ελπίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να εκτονωθεί η κατάσταση.

Ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον Μπάιντεν για τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Η Ουκρανία ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική τους βοήθεια. Επιπλέον, συζητήθηκαν επίσης «δυνατότητες οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος

Οι ΗΠΑ ζητούν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για πρώτη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με την Ουάσιγκτον να καλεί το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει την κρίση σε δημόσια συνεδρίαση λόγω της «ξεκάθαρης απειλής της Ρωσίας για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», όπως είπε  η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ,Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή