Επιφυλακτική η Λευκωσία μπροστά στην κατεδάφιση της γέφυρας της οδού Λήδρας

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2007 16:53
A- A A+

¶ρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες αποσυναρμολόγησης της γέφυρας της οδού Λήδρας, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, οι εργασίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι το απόγευμα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι με απόφαση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και συμμόρφωσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας άρχισαν οι εργασίες αποσυναρμολόγησης της γέφυρας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η απομάκρυνση μιας παράνομης γέφυρας δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρείται ως μια εντυπωσιακή παραχώρηση και υποχώρηση της τουρκικής πλευράς, έναντι της οποίας η ελληνοκυπριακή πλευρά υποχρεούται να ανταποκριθεί με προσφορά ανταλλαγμάτων.

«Η άρση μιας παρανομίας δεν μπορεί ούτε να χειροκροτείται ως ευγενής χειρονομία καλής θέλησης, ούτε να ανταμείβεται με αντιπαροχές από μέρους μας», παρατήρησε ο κ. Πασιαρδής.

Ερωτηθείς εάν μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, για να ανοίξει ο δρόμος, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως «για την κυπριακή κυβέρνηση υπάρχουν και ισχύουν οι προτάσεις που έχει υποβάλει το Δεκέμβριο του 2005 και είναι έτοιμη να συζητήσει αυτές τις προτάσεις μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».

Ως ένα τολμηρό βήμα εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων έναντι του τουρκικού κατεστημένου, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης την απόφαση να κατεδαφιστεί η γέφυρα στην οδό Λήδρας. Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών για κατεδάφιση της γέφυρας από το κατοχικό καθεστώς, σημειώνοντας ότι αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που απαιτείται τώρα είναι ένα τολμηρό βήμα από ελληνοκυπριακής πλευράς για να χτίσει συμμαχίες με αυτούς που αντιστέκονται στην κατοχή.

Αντίδραση Ερντογάν

«Η τελική απόφαση ανήκει στο τουρκοκυπριακό κράτος», σχολίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η "ΤΔΒΚ" -όπως κατά πάγια τακτική αποκαλεί την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο- είναι ένα κράτος το οποίο αναγνωρίζουμε, έχει πρόεδρο και κυβέρνηση. Αυτοί θα πάρουν την τελική απόφαση», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό που μας αναλογεί είναι να σεβόμαστε τις αποφάσεις τους . Η "ΤΔΒΚ" έχει πάρει την απόφαση της».

Η καταστροφή της γέφυρας προκάλεσε την αντίδραση των στρατηγών στην Τουρκία με τον αρχηγό του Επιτελείου, στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, να διαμαρτύρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, τονίζοντας πως δεν έπρεπε να προχωρήσει μονομερώς η διάλυση της γέφυρας που είχε στηθεί στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία από την τουρκική πλευρά.

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι υπεύθυνη για τις αποφάσεις αυτές είναι η ίδια και όχι η στρατιωτική ηγεσία στην Αγκυρα. Ανάλογο θέμα είχε δημιουργηθεί το Νοέμβριο του 2006 όταν το τουρκικό επιτελείο διαμαρτυρήθηκε δημόσια γιατί η τουρκική κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση που έκανε με την Ε.Ε. εμφανίστηκε πρόθυμη να επιτρέψει τη χρήση των τουρκικών λιμανιών σε πλοία του κυπριακού νηολογίου, χωρίς να ενημερώσει το Επιτελείο. Τότε η στρατιωτική ηγεσία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και σήμερα παίρνει την εκδίκηση της στο θέμα της γέφυρας της οδού Λήδρας, αναφέρουν πολιτικές πηγές στην Αγκυρα.

Σε παρατήρηση πως ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός Τύπος έχουν προβάλει την τόλμη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «να τα βάλει με τους στρατιωτικούς», ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χ. Πασιαρδής σημείωσε: «Εγώ δεν αντιλήφθηκα τον κ. Ταλάτ να τα βάζει με στρατιωτικούς. Το μόνο που έχω αντιληφθεί και το μόνο που γνωρίζω είναι τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, με την οποία ο τουρκικός στρατός λέει ότι το συγκεκριμένο θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας ανήκει στην αποκλειστική του ευθύνη και κατά συνέπεια ο κ. Ταλάτ είναι αναρμόδιος να αποφασίζει και να συζητά αυτό το θέμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή