Ο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τον εμίρη του Κατάρ με το βλέμμα... στην Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 09:16
UPD:09:20
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Τον εμίρη του Κατάρ θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο, στις 31 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών θα βρεθεί η ενεργειακή κρίση και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των προμηθειών και των τιμών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη συζητήσει με το Κατάρ για πιθανό εφοδιασμό της Ευρώπης με περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εάν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγήσει σε ελλείψεις, όπως ανέφεραν στο Bloomberg News πηγές με γνώση των συνομιλιών. Η συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.

Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου παρέχει περίπου το 5% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς δήλωσαν στο Bloomberg πως δεν θα ήταν σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής στις ρωσικές ροές. 

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο, με περίπου τα τρία τέταρτα των εξαγωγών του να πωλούνται σε ασιατικές χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα. Ήδη αντλεί σε πλήρη ισχύ. 

Ο Σεΐχης Ταμίμ θα συζητήσει επίσης με τον Μπάιντεν τα θέματα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στον Κόλπο, όπου μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη έχουν επιτεθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με drones και πυραύλους.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή