«Δούρειος Ίππος» του Πούτιν κατά των κυρώσεων της ΕΕ, οι Ιταλοί επιχειρηματίες

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 21:09
UPD:26/01/2022 01:14
AFP/YEVGENY BIYATOV
A- A A+

Τα ανώτατα στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιταλίας, όπως η Eni, η Pirelli και η Generali, πρόκειται να έχουν  τηλεδιάσκεψη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη για να συζητήσουν τους οικονομικούς δεσμούς, την ίδια στιγμή που Ευρώπη και ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

Η τηλεδιάσκεψη, έρχεται επίσης την στιγμή που οι δύο υπερατλαντικοί σύμμαχοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να βρουν κοινή γραμμή στην «απάντηση» που θα δοθεί στην Μόσχα.

Η ημερομηνία της εκδήλωσης  -που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιταλίας-Ρωσίας και την ιταλορωσική επιχειρηματική επιτροπή -έχει ήδη συμφωνηθεί από τον Νοέμβριο και είναι εις γνώση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν οι Financial Times.

 «Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν προβλέπει τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που συνδέονται με δημόσιους φορείς» ανέφερε αξιωματούχος της Ιταλικής κυβέρνησης. 

Ωστόσο, παρόντες αναμένεται να είναι και ανώτερα στελέχη από εταιρείες που διευθύνονται από το Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του μονοπωλίου πετρελαίου Rosneft, Igor Sechin, ενός από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, και του Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου  Επενδύσεων.

Στην ιταλορωσική επιχειρηματική επιτροπή, που συστάθηκε με την υποστήριξη της ρωσικής και της ιταλικής κυβέρνησης, επικεφαλής είναι ο Marco Tronchetti Provera, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ελαστικών Pirelli, και ο Dmitry Konov, επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής πετροχημικών Sibur.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εντάσεις, ως τρόπος διατήρησης του διαλόγου.\

«Οι συμμετέχοντες δεν εξέφρασαν καμία αμφιβολία για το αν πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση , είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους FT.

 

Το «παιχνίδι» του Ρώσου Προέδρου

Ο Πούτιν πραγματοποιεί αυτές τις συναντήσεις, προσβλέποντας στο γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αποδυναμώσουν την πολιτική της Δύσης για τη Ρωσία», δήλωσε ο Alexander Gabuev, ανώτερος συνεργάτης του think tank Carnegie Moscow Centre. 

«Την συγκεκριμένη στιγμή  φαίνεται ότι βλέπει  την Ιταλία ως αδύναμο κρίκο σ , που μπορεί  ασκήσει πιέσεις  ώστε να αποδυναμωθεί  η πολιτική κυρώσεων από την ΕΕ, εάν υπάρξει σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

 Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τη Δευτέρα συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπου συζητήθηκε η δυτική απάντηση στη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στα Ουκρανικά σύνορα, είπε ότι οι επιχειρηματικοί δεσμοί της Ευρώπης με τη Μόσχα καθιστούν πιθανές σοβαρές κυρώσεις σχεδόν αδύνατες.

Τον περασμένο μήνα επίσης είχε αναφέρει πως «δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή» για την ΕΕ να εγκαταλείψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Εξάλλου και ο Πούτιν μίλησε θερμά για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ντράγκι τον περασμένο μήνα. «Με μια τόσο καλοπροαίρετη προσέγγιση και το υψηλό επίπεδο της σχέσης μας, η Ιταλία θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην εξομάλυνση των δεσμών Ρωσίας-ΕΕ και ακόμη και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τώρα με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ», είπε.

Η εμπορική σχέση Ιταλίας και Ρωσίας χρονολογείται από τη φιλία του Πούτιν με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη δεκαετία του 2000.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας αυξήθηκε 54 % σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021 στα 27,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή