Ουκρανική κρίση: Διπλωματικός μαραθώνιος για να αμβλυνθεί η ένταση

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 12:29
UPD:13:03
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Οι δυτικοί σύμμαχοι εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να αποτρέψουν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα, τανκς και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, γεγονός που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερμηνεύουν ως προετοιμασία για στρατιωτική δράση. Η Μόσχα, ωστόσο, αρνήθηκε ότι σκοπεύει να εισβάλει, με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ να υποβαθμίζει την προοπτική μιας πλήρους κλίμακας εισβολής από τον ρωσικό στρατό. 

«Η επιθετικότητα συνεχίζεται από το 2014, τα γεγονότα είναι τα ίδια, αλλά η αξιολόγηση αυτών των γεγονότων είναι διαφορετική», είπε ο Ρέζνικοφ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, επικαλούμενος την κάλυψη των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, η αλλαγή δίνει στην Ουκρανία την ευκαιρία να επωφεληθεί από μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια, είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συμμάχους ηγέτες από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, επέμεινε ότι υπάρχει «απόλυτη» ενότητα μεταξύ των δυτικών δυνάμεων.  Να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου ο Μπάιντεν αποκάλυψε τις παρασκηνιακές διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με το πόσο σοβαρή θα ήταν η απάντηση σε μια ενδεχόμενη εισβολή και καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει κριτική από το Κίεβο για την άρνησή της να στείλει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.

Την Τρίτη ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο επανέλαβε την έκκληση προς την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να της προμηθεύσει «αμυντικά όπλα», απευθύνοντας απευθείας έκκληση στους Γερμανούς σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. «Έχουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, επομένως ελπίζουμε ότι οι Γερμανοί θα ξυπνήσουν και θα συνειδητοποιήσουν ότι αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη απειλή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρεσβευτής Αντρι Μελνικ στο ZDF TV. «Πρέπει να δείξουμε στη Ρωσία ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη και οπλισμένη», πρόσθεσε, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας,Τομπίας Λίντνερ,  υπερασπίζεται έπειτα την πολιτική της κυβέρνησης να μην προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση. 

«Δεν θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε τον στρατό της Ουκρανίας αρκετά γρήγορα ώστε να μπορέσει κανείς να λύσει αυτήν την κρίση επιτυγχάνοντας μια στρατιωτική ισορροπία», είπε ο Λίντνερ κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης με αναλυτές εξωτερικής πολιτικής. Η στρατηγική της Γερμανίας να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από μια εισβολή βασίζεται στην απειλή οικονομικών κυρώσεων, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σχολιάζοντας την κίνηση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «επιτείνει τις εντάσεις». Επίσης, είπε, η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση «με μεγάλη ανησυχία».  Η Ρωσία εξακολουθεί να αναμένει γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στα αιτήματά της για την ασφάλεια αυτή την εβδομάδα. Έπειτα θα αποφασίσει σχετικά με τις προοπτικές για μελλοντική διπλωματία, είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων, η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποσύρει τις στρατιωτικές υποδομές από την περιφέρειά της, κάτι που η Συμμαχία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει.

Στο Λονδίνο, μετά την τηλεδιάσκεψη η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι τονίστηκε ότι οι διπλωματικές συζητήσεις με τη Ρωσία παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα, αλλά- είπε- η Ρωσία θα πληγεί με «γρήγορες ανταποδοτικές απαντήσεις» εάν λάβει χώρα «περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Παράλληλα,  η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε για «άνευ προηγουμένου κυρώσεις» κατά της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής, ενώ υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα υπάρξει «πολύ ισχυρή» απάντηση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. 

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συζητήσει για την κρίση στην ανατολική Ευρώπη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η  γαλλική κυβέρνηση, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν, μαζί με Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους τους, στο Παρίσι την Τετάρτη για να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο από το αδιέξοδο. Παράλληλα, ο σύμβουλος του Μακρόν για τη Ρωσία, Πιερ Βιμόν, θα βρίσκεται στη Μόσχα για να παρουσιάσει προτάσεις για αποκλιμάκωση.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή