Νίκολας Μπερνς: «Είναι πια καιρός για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό»

Υποστήριξη ΗΠΑ στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες Νίμιτς για κοινά αποδεκτή λύση με ΠΓΔΜ
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 12:20
A- A A+

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά και σε ό,τι αφορά το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας για τα «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» (η έκθεση φιλοξενείται στην ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον). Ο κ. Μπερνς εξέφρασε επίσης την ελπίδα το τρέχον έτος να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς την επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, ο κ. Μπερνς τόνισε: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του πρέσβη Νίμιτς και του ΟΗΕ για μια δίκαιη λύση αυτού του θέματος. Εναποθέτουμε την εμπιστοσύνη και την πίστη μας σε αυτόν και είμαστε σε επαφή με αμφότερες τις κυβερνήσεις. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι και οι δυο κυβερνήσεις μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση αυτού του δύσκολου θέματος». «Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις καλές σχέσεις των δυο κυβερνήσεων στα Σκόπια και στην Αθήνα», πρόσθεσε ο κ. Μπερνς.

Κληθείς να σχολιάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «σθεναροί υποστηρικτές του να μείνει η πόρτα ανοικτή για μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εφόσον εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε.», ενώ για το Κυπριακό σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι το 2007 θα είναι έτος ελπίδας για την Κύπρο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κιμ συγκροτεί την ομάδα του και ελπίζουμε ότι ακόμη και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί θα ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα. Ενδεχομένως να είναι κάποιοι με εμπειρία στο Κυπριακό. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσπάθεια του ΟΗΕ για να επιλυθούν, επιτέλους, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την επέμβαση στην Κύπρο προ 30ετίας. Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με τη φίλη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυβέρνηση με την οποία συνεργαζόμαστε, και στην συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και με τις τουρκικές αρχές στο νησί, δεδομένου ότι είναι πια καιρός για την εξεύρεση λύσης».

Για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί εντός δυο μηνών μετά τις εκλογές στην Σερβία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προτείνει δημόσια συνταγές λύσης.

Ο κ. Μπερνς, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά και στελέχη της πρεσβείας, παρόντος του αναπληρωτή Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του American Jewish Committee Ααρον Τζέικομπς, απέτισε φόρο τιμής στον αγώνα των Ελλήνων κατά της ναζιστικής κατοχής και στην αλληλεγγύη τους προς την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα υπέστη ωμή κατοχή, και είχε από τις πιο σκληρές εμπειρίες από κάθε άλλη χώρα που τελούσε υπό κατοχή στον πόλεμο. Πολλοί Έλληνες έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που ξέρω για τους Έλληνες είναι ότι αντιτάχθηκαν, πολέμησαν ενάντια στους Ναζί και εντάχθηκαν στην αντίσταση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπερνς.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή