Στον πάγο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας - Μάχη στην Αττική Οδό

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 07:20
UPD:08:57
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στη δίνη της κακοκακρίας «Ελπίς» συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα. Οι χιονοπτώσεις «βύθισαν» χθες στα προβλήματα την Αττική, όπου η μάχη με τις αντιξοότητες ήταν ολονύκτια.

Σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Αττικής, οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σοβαρότατα παραμένουν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής με τους δρόμους να παραμένουν κλειστούς. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αττική και Εύβοια. 

Περισσότερες από 960 κλήσεις έχει δεχθεί για την Αττική, από χθες το πρωί μέχρι και σήμερα στις 6 το πρωί, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Σε εξέλιξη είναι επίσης, με τη συνδρομή του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, η επιχείρηση απεγκλωβισμού εκατοντάδων οδηγών που βρίσκονταν για ώρες ακινητοποιημένοι με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό. 

Στο σημείο παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 500 πολίτες και καταβάλλονται πυρετώδεις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν μέχρι το μεσημέρι. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε: «Η διαχείριση της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή». «Δεν είναι μέρα σήμερα να μιλήσουμε για τις ευθύνες. Οι ευθύνες όμως θα αποδοθούν» συμπλήρωσε.  

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, σημείωσε ότι απεγκλωβίστηκαν 1800 οχήματα ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200. Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη μάχη και οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση. Όπως είπε, υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία και τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους μπήκαν οι οδηγοί.

Στο μεταξύ, εικόνες πρωτοφανούς συνωστισμού παρατηρούνται σήμερα στον προαστιακό, καθώς εκατοντάδες πολίτες που είχαν παγιδευθεί στην Αττική Οδό και πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο Ελεύθεριος Βενιζέλος κατέφυγαν εκεί σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Η επιχείρηση απεγκλωβσιμού ήταν ολονύχτια και συνεχίζεται, με άνδρες του στρατού να έχουν φτάσει σε όλα τα σημεία και να μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες στους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους οδηγούς. 

Να σημειωθεί ότι για την απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών στην Αττική οδό υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Ειδικότερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται από την Λεωφόρο Μεσογείων, την Αττική Οδό (έξοδοι 13 και 14) και σε αρκετές άλλες περιοχές της Αττικής με τους απεγκλωβισμένους να οδηγούνται σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον δεν έχουν σταματήσει οι μεταφορές νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, ανθρώπων που χρειάζονται να μεταβούν σε νοσοκομεία, ακόμα και προσωπικού που δυσκολεύεται να μεταβεί στις μονάδες υγείας.

Το προσωπικό του πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αττικής έχει τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή και βρίσκεται συνεχώς στο δρόμο.

Στην Αττική Οδό απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος δεν είναι επιχειρησιακό. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ν..E.O. Aθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σημερα, Τρίτη, ισχύει γενική αργία και κλειστά σχολεία σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό. 

Πώς θα εξελιχθεί σήμερα η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Ειδικότερα, στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι-απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί το πρωί τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -14 (μείον 14) έως -01 (μείον 1) βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το βράδυ στις Κυκλάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 26-01-2022
Σε νότια Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη νεφώσεις με χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα διατηρηθεί όμως σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 07 με 09 βαθμούς. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά στους -04 με -07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία τοπικά στους -13 βαθμούς Κελσίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή