«"Ναι" στη δημοσιοποίηση των ονομάτων αλλά δεν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε από νόμο»

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 15:36
A- A A+

«Συμφωνούμε πολιτικά στην ιδέα να υπάρχει δημοσιότητα, όπως είπα και χθες, αλλά δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να διαφοροποιηθούμε από νόμο που ψήφισε η Βουλή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των φυγόστρατων. Παράλληλα παρέπεμψε στην εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 1997, για να εξηγήσει την αδυναμία δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων παρανόμως απαλλάχθηκαν από τη στρατιωτική θητεία τους.

Όσον αφορά ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, για τον αν θα προσδιορισθεί το καθεστώς της λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Αρχών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η Βουλή είναι αρμόδια να ορίσει ποιες διαδικασίες προβλέπονται, και παρέπεμψε ενδεικτικά στη δυνατότητα, όπως είπε, ομάδας βουλευτών να επισκεφθεί την ΕΥΠ για να μελετήσει απόρρητα έγγραφα.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως ο κατάλογος των ονομάτων των φυγόστρατων δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού ή του υπουργικού συμβουλίου και αποσαφήνισε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που διαπίστωσε το πρόβλημα έδωσε κάποια ονόματα, το 2004». «Κάποιοι, λοιπόν, προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνηέντως την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί κάτι να συγκαλύψει, μολονότι είναι η κυβέρνηση αυτή που απεκάλυψε το κύκλωμα», υπογράμμισε.

Όσο για τη χθεσινή υπόδειξή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στους πρώην ΥΕΘΑ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε: «Ο κ. Γ. Παπαντωνίου χθες έσπευσε να επιβεβαιώσει τα όσα είπα. Δήλωσε ότι ο ίδιος απεκάλυψε το 2002 ένα ανάλογο κύκλωμα». «Τα κυκλώματα αυτά πότε γεννήθηκαν;» διερωτήθηκε.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν η στρατιωτική δικαιοσύνη ολοκληρώσει την έρευνά της, θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκείνα που θα αποδεικνύουν, τουλάχιστον χρονικά, ότι όλες αυτές οι υποθέσεις αφορούσαν περίοδο προ του 2004.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή