Της Ανθής Αγγελοπούλου
Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στη χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε στη «Ν» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά την ελευσή τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας ο ΕΟΔΥ.
Να σημειώσουμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 53 κρούσματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν και "BA2", ενώ πάνω από 20 κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και στο Ισραήλ. Αν και ακόμη τα στοιχεία που είναι γνωστά για την Όμικρον 2 είναι πολύ λίγα, οι πρώτες ενδείξεις τη θέλουν να είναι πιο μεταδοτική και από την αρχική μετάλλαξη.
Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την Όμικρον 2 ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, συνέστησε ψυχραιμία. Όπως είπε δεν χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.
Ο κ. Πρασσάς σημείωσε ακόμη πως - αν και δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα - φαίνεται «παράθυρο» κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε: «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας».
Πρόσθεσε πάντως πως το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την υποπαραλλαγή.
naftemporiki.gr