Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ στη Γενεύη για την Ουκρανία

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 11:14
UPD:11:16
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του στη Μόσχα την Παρασκευή, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία εντός ενός μήνα.

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Και, σύμφωνα με τον κορυφαίο απεσταλμένο της Ρωσίας στην ΕΕ, υπάρχει ελπίδα ότι ο αμερικανός διπλωμάτης θα φέρει μαζί του μια απάντηση σε μια σειρά από ρωσικά αιτήματα που έγιναν προς τη Δύση.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Άντονι Μπλίνκεν σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι η τελευταία κίνηση σε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια που άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς τους.

Αυτοί συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει και τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μολονότι η συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες, η δια ζώσης συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο ώρες.

Οι δύο έμπειροι διπλωμάτες γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι γνωστός για την ακλόνητη ηρεμία που τον χαρακτηρίζει, ενώ για τον Σεργκέι Λαβρόφ θεωρείται ότι βράζει περισσότερο το αίμα του και έχει πιο αιχμηρό λόγο.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περίπλοκα προβλήματα και η επίλυσή τους θα πάρει χρόνο. Δεν αναμένω ότι θα τα ρυθμίσουμε στη Γενεύη», δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Βερολίνο ο Μπλίνκεν, ο οποίος στοχεύει σε μια «αμοιβαία κατανόηση» και μια αποκλιμάκωση από την ρωσική πλευρά για να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία έθεσε πολλά βασικά αιτήματα για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων θεμάτων ασφαλείας, σε ένα σχέδιο συμφωνίας για την ασφάλεια. Στο έγγραφο, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποτρέψουν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και να μην επιτρέψουν σε πρώην σοβιετικά κράτη να ενταχθούν στη συμμαχία.

Η Ρωσία απαίτησε επίσης στο προσχέδιο της συμφωνίας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις» στα εδάφη οποιωνδήποτε πρώην σοβιετικών κρατών που δεν είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ ή «να χρησιμοποιήσουν την υποδομή τους για στρατιωτικές δραστηριότητες ή να αναπτύξουν διμερή στρατιωτική συνεργασία μαζί τους.»

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν «θα εισβάλει» στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε για «μια απάντηση γρήγορη, σοβαρή και ενωμένη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», αν ο ρωσικός στρατός διασχίσει τα σύνορα.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε χθες καταδικάζοντας τις δηλώσεις αυτές ως «αποσταθεροποιητικές», που θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες «σε θερμοκέφαλους μεταξύ των Ουκρανών εκπροσώπων».

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ήδη εξέγερση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι από το 2014, και προσήρτησε την Κριμαία, αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής. Ωστόσο το Κρεμλίνο επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO και ότι η Συμμαχία δεν επιδιώκει να επεκταθεί σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί δική της σφαίρα επιρροής.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αντιταχθεί στα αιτήματα αυτά, τα οποία κρίνουν παράλογα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή