Εξόργισε τα θύματα του μυστηριώδους «Σύνδρομο της Αβάνας», της ασθένειας που χτυπά Αμερικανούς διπλωμάτες, καθώς, σε προκαταρκτική της έρευνα η CIA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο να προκλήθηκαν από ξένη δύναμη αλλά από άγχος και φυσικά ή περιβαλλοντικά αίτια.
Όπως αναφέρουν οι New York Times η CIA -αρχικά- θεωρεί ότι η πλειονότητα των 1.000 περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην κυβέρνηση μπορεί να εξηγηθεί από περιβαλλοντικά αίτια, αδιάγνωστες ιατρικές καταστάσεις ή άγχος, παρά από μια παγκόσμια εκστρατεία από μια ξένη δύναμη.
Η υπηρεσία εξακολουθεί ωστόσο να εξετάζει έναν μικρό αριθμό ανεξήγητων υποθέσεων, όπου δεν έχει αποκλειστεί ο ρόλος μιας ξένης δύναμης.
Από το 2016, Αμερικανοί διπλωμάτες ανά τον κόσμο ανέφεραν ότι παρουσίαζαν ζαλάδες, πονοκεφάλους και έναν έντονο και επώδυνο ήχο στα αυτιά τους. Η «ασθένεια» καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κούβα - εξ' ου και το όνομά της - ενώ έκτοτε αναφέρθηκαν κρούσματα στη Γενεύη, το Βερολίνο και αλλού.
Μάλιστα είχε γίνει λόγος για «επιθέσεις μικροκυμάτων», τροφοδοτώντας εικασίες ότι πρόκειται γιαι ένα είδος βιολογικού όπλου από εχθρική χώρα όπως η Ρωσία. Η Μόσχα, από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα της «ασθένειας» δήλωσαν απογοητευμένες από τη δημοσιοποίηση αυτής της ενδιάμεσης έκθεσης της CIA.
«Δεν μπορούν να εξηγηθούν όλες οι περιπτώσεις. Αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη για αυτό το θέμα, γιατί η έκθεση δεν είναι ούτε οριστική, ούτε ολοκληρωμένη", ανέφερε η ομάδα Συμπαράστασης στα θύματα του Συνδρόμου.
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι οι έρευνές της θα συνεχιστούν. «Ενώ καταλήξαμε σε ορισμένα σημαντικά ενδιάμεσα ευρήματα, δεν τελειώσαμε», είπε ο Μπερνς σε δήλωση στους New York Times.
«Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε τα περιστατικά και θα παρέχουμε φροντίδα υψηλής κλάσης για όσους τη χρειάζονται».
Η CIA δεν κατηγόρησε ποτέ τη Ρωσία ή άλλη δύναμη ως υπεύθυνη, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι, ιδιαίτερα στο Πεντάγωνο, δήλωσαν ότι υπήρχαν στοιχεία για εμπλοκή των κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Μόσχας με πολλά θύματα να συμφωνούν..
Όταν ο Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα τον Δεκέμβριο για να προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία, έθεσε το θέμα και είπε ότι εάν η Ρωσία κριθεί υπεύθυνη, θα υπάρξουν συνέπειες.
Πέρυσι, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που αποζημιώνει τα θύματα του συνδρόμου της Αβάνας και δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο για να καταστρώσει ένα σχέδιο πληρωμής. Δεν είναι σαφές πώς τα ενδιάμεσα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία.
naftemporiki.gr