Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τα πιο μυστηριώδη κοσμικά σώματα στο Σύμπαν και αποτελούν μόνιμο πλέον αντικείμενο έρευνας αφού χάρις στα νέας γενιάς όργανα και μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος μπορούμε να συλλέγουμε συνεχώς νέα δεδομένα για αυτές. Νέα μελέτη καταγράφει τον αριθμό των μαύρων τρυπών με μάζα κοντινή με αυτή του Ήλιου.
Η κατηγοριοποίηση των μαύρων τρυπών γίνεται με βάση το μέγεθος τους και οι ερευνητές επικεντρώνουν την προσοχή τους συνήθως στις μεγάλου μεγέθους μαύρες τρύπες αφού όχι μόνο είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τους αλλά και επειδή τα φαινόμενα που παράγουν είναι εντυπωσιακά και φωτίζουν διαφόρων ειδών κοσμικές διεργασίες.
Το μέγεθος των μαύρων τρυπών υπολογίζεται με βάση την μάζα του Ήλιου. Υπάρχουν μαύρες τρύπες με μάζα κοντινή με αυτή του μητρικού μας άστρου και μαύρες τρύπες με μάζα εκατομμύρια ακόμη και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Όπως είναι ευνόητο οι μικρού μεγέθους μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε να εντοπιστούν και να παρατηρηθούν ειδικά αν είναι ανενεργές.
Ειδικοί της Διεθνούς Σχολής Προηγμένων Επιστημών (SISSA) πραγματοποίησαν μια μελέτη για να βρουν τον πληθυσμό των μικρού μεγέθους μαύρων τρυπών στο Σύμπαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα υπολογιστική μέθοδο και κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα για το πόσες μαύρες τρύπες με μάζα 5-160 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου υπάρχουν στο Σύμπαν.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτών των «μίνι» μαύρων τρυπών είναι 40 x 1018 αυτό μεταφράζεται στον αριθμό 4 που ακολουθείται από 19 μηδενικά δηλ. 40,000,000,000,000,000,000.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αν ο υπολογισμός τους είναι σωστός η ύλη αυτών των τρυπών αντιστοιχεί στο 1% της ορατής (βαρυονικής) ύλης στο Σύμπαν. Δεδομένου ότι η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η βαρυονική ύλη αποτελεί περίπου το 5% της συνολικής μάζας ενέργειας του Σύμπαντος το γεγονός ότι το 1% από αυτή την ύλη ανήκει σε μικρές μαύρες τρύπες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ανοίγει νέα πεδία έρευνας για τους κοσμολόγους.