Μ. Βαρβιτσιώτης: Tα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 11:54
UPD:16:49
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

«Οποιοσδήποτε παίξει με την εδαφική μας κυριαρχία θα μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους να την υπερασπιστούμε. Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού προς στην Τουρκία», τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στο Open και σχολιάζοντας την άφιξη των πρώτων έξι Rafale χθες στην Αθήνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην προμήθεια αυτού του όπλου μετά από μια εικοσαετία συζητήσεων για την αγορά αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, και σε πρωτόγνωρο για τα αμυντικά δεδομένα χρόνο παράδοσης.

Επιπλέον, όπως είπε, τα Rafale δίνουν στην Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ πρόσθεσε ότι ο εκνευρισμός που βγαίνει από την Άγκυρα για τα Rafale και τα άλλα οπλικά συστήματα που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει τον φόβο της Τουρκίας ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο. 

Σημείωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή πιέζεται οικονομικά και ιστορικά έχει φανεί ότι εξάγει τέτοιου είδους πιέσεις. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «η ελληνική κυβέρνηση, με τα μηνύματα τα οποία στέλνει, δεν έχει αφήσει το περιθώριο στον κ. Ερντογάν και τους επιτελείς του να πιστεύουν ότι μια βόλτα στο Αιγαίο θα είναι ανέφελη».

Δεν μπορεί η Τουρκία να παίζει με την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας

«Όταν θέλεις την ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Εμείς επιθυμούμε την ειρήνη και τον διάλογο, αλλά στέλνουμε και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας  αργότερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «RealFm 97,8» . 

Με αφορμή την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale, o κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι φέρνουν μια νέα ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και ότι τέτοιου είδους αγορές όπως και η προμήθεια των φρεγατών Belharra, ενισχύουν το αμυντικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, γεγονός - όπως είπε - που έχει προκαλέσει τη σπασμωδική και νευρική αντίδραση της Άγκυρας. «Γιατί δεν έχουμε μόνο τη διάθεση, δεν έχουμε μόνο τους άξιους Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες αλλά και τους Έλληνες πατριώτες οι οποίοι θα την υπερασπιστούν, έχουμε πλέον και τα τεχνικά μέσα, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή» δ'ηλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα διεθνοποίησε την τουρκική προκλητικότητα, αναδεικνύοντάς την ως ευρωπαϊκό ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε μια διαρκή κινητικότητα επαφών εντός και εκτός Ευρώπης, στέλνοντας το μήνυμα, πρώτον, ότι η Ελλάδα είναι ένας παίκτης που συνομιλεί με όλους με όρους Διεθνούς Δικαίου και, δεύτερον, ότι η εξωτερική της πολιτική δεν είναι μονοθεματική.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης, θα συμμετάσχειστις στις εργασίες της τρίτης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. 

Η Ολομέλεια θα συζητήσει τις συνεισφορές των εθνικών ομάδων και των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών και θα εξετάσει τη μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών της Διάσκεψης σχετικά με θέματα α) ευρωπαϊκής δημοκρατίας, β) αξιών και δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, ασφάλειας, γ) κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος και δ) υγείας.

Πριν την έναρξη των εργασιών, τα μέλη της Ολομέλειας θα αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πρόεδρο Νταβίντ Σασόλι

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή