Eπίθεση με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 09:27
UPD:11:51

A- A A+

ΕΚΡΗΞΗ σημειώθηκε στις 5.58 το πρωί στον τρίτο όροφο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα από ρίψη βλήματος ρουκέτας 2,36 ιντσών, η οποία εκτοξεύθηκε από τον περιβάλλοντα χώρο έναντι της πρεσβείας. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της πρόσοψης και στην οροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί η επίθεση έγινε από σταθμευμένο όχημα επί της οδού Λαμψάκου.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, υπήρξε τηλεφώνημα σε αμερικανική εταιρεία με το οποίο την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκδόθηκε ανακοίνωση για την έκρηξη στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ανακοινώνεται ότι ώρα 05.58 σήμερα (12-1-2007) πυροδοτήθηκε από τον έναντι της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα περιβάλλοντα χώρο, αυτοπροωθούμενο εκρηκτικό βλήμα εναντίον του κτιρίου.

Το βλήμα προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της πρόσοψης και στην οροφή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών, αποκλείστηκε η περιοχή και διεξάγεται ενδελεχής έρευνα του περιβάλλοντος χώρου.

Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) και την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η συνεργασία με τις Αρχές της Πρεσβείας των Η.Π.Α. είναι στενή».

Δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη

«Η επίθεση προήλθε από έξω και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πράξη βίας», δήλωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τσαρλς Ρις συνομιλώντας με δημοσιογράφους έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ο κ. Ρις πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη μεταβεί στο ακριβές σημείο όπου το βλήμα χτύπησε την πρεσβεία, τη «σκηνή του εγκλήματος», όπως τη χαρακτήρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν βρέθηκαν ευρήματα, για παράδειγμα υπολλείμματα ρουκέτας ή αυτοπροωθούμενου βλήματος.

Ο κ. Ρις, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το επεισόδιο, δήλωσε ακόμη ότι μίλησε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά την έκρηξη και η υπουργός εξέφρασε τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη συνεργασία της στην αναζήτηση των δραστών της επίθεσης.

Ντόρα Μπακογιάννη: Πλήγμα στην εξωτερική εικόνα της χώρας

Πλήγμα στην εξωτερική εικόνα της χώρας μας χαρακτήρισε το συμβάν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Φαινόμενα σαν αυτά», πρόσθεσε, «στοίχισαν πάρα πολλά στη χώρα μας κατά το παρελθόν, τόσο κοινωνικά και οικονομικά όσο και πολιτικά. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιτραπούν παρόμοια φαινόμενα ξανά».

Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη της για το απρόβλεπτο συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό και με ευρύτερη συνέπεια. Η οποιαδήποτε εκτίμηση είπε η κ. Μπακογινάννη είναι πρόωρη. Ο,τι νεώτερο υπάρξει θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

Βύρων Πολύδωρας: «Μας ανησυχεί το περιστατικό αλλά δεν μας τρομοκρατεί»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε μεταξύ άλλων για την επίθεση με ρουκέτα στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, τα ακόλουθα:

«Πρέπει να είμαστε αυτοκυρίαρχοι εξονυχιστικοί για την έρευνα της υπόθεσης. Για την ανάληψη της ευθύνης, υπάρχει τηλεφώνημα ένα ή δύο από άγνωστο πρόσωπο, που ισχυρίζεται ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Εγινε στην εταιρεία security που φυλάσσει την πρεσβεία και κάπου αλλού. Εξετάζεται η ποιότητα και η ταυτότητα της ρουκέτας. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Δεν μπορώ να πω περισσότερα στοιχεία για τη ρουκέτα».

«Μας ανησυχεί το περιστατικό αλλά δεν μας τρομοκρατεί. Με κυρίαρχη αφετηρία την ανάληψη ευθύνης είμαστε σε ένα τέτοιο κύκλο δραστηριοτήτων που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Τα ευρήματα είναι πολλά».

Δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες από την έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ότι η πρεσβεία θα παραμείνει σήμερα κλειστή.

«Στις 6.00 το πρωί έγινε έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον, Κέρτις Κούπερ.

«Δεν υπάρχουν τραυματίες. Η αστυνομία έσπευσε αμέσως. Η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή όλη την ημέρα σήμερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Αμερικανικής πρεσβείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, για την σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

« Η τρομοκρατία είναι σε κάθε έκφανσή της απεχθής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η επίθεση σε μια διπλωματική αντιπροσωπεία στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού, του κύρους και των συμφερόντων της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ εργάσθηκε μεθοδικά και κατέφερε καίριο πλήγμα στη τρομοκρατία εξαρθρώνοντας την 17η Νοέμβρη. Στην ίδια κατεύθυνση οφείλει να εργασθεί και η κυβέρνηση».

Το ΚΚΕ

«Το κτύπημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με ρουκέτα, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να το αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσής τους κατά των λαών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/12/1288287.htm .

ΣΥΝ: «Όχι» στην τρομοϋστερία

«Καταδικάζουμε τη σημερινή επίθεση με ρουκέτα στην Αμερικανική Πρεσβεία. Τέτοιες πράξεις βίας δεν πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοϋστερίας και να ενισχυθούν λογικές μέτρων καταστολής και περιορισμού των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών», αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του.

«Η απάντηση στην επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι οι μαζικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις στην χώρα μας και διεθνώς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή