Παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για να «ζυγίσει» τα μεγέθη της πανδημίας και να εισηγηθεί την παράταση ή όχι των υφιστάμενων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 24/1.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας το πρωί στη δημόσια τηλεόραση, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα, αλλά θεωρεί «λογικό» να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στη συνύπαρξη των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα με την Όμικρον να δημιουργεί κρούσματα και την Δέλτα νοσηλείες, λέγοντας πως «είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων». «Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την κοινή κυκλοφορία Δέλτα και Όμικρον είπε υπάρχει έντονος προβληματισμός. «Φαίνεται ότι η κορύφωση της Όμικρον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από τη Δέλτα που αρρώστησαν στις γιορτές», σημείωσε. Για το φαινόμενο είχαν τοποθετηθεί επίσης χθες Νίκος Καπραβέλος και Γιώργος Χειλάς, δηλώνοντας ότι Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει στο υγειονομικό σύστημα είναι η Δέλτα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων είπε: «Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων».
Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, την οποία χαρακτηρίζουν παρά την αποκλιμάκωση των ημερήσιων κρουσμάτων, η αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας έτσι εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 106 και στο σύνολό τους από την έναρξη της πανδημίας τις 22.197. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ήταν 673 (672 προχθές), ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 475 (472 προχθές).