Το νέο πλαίσιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τρανς αθλητές έχει δεχθεί πυρά από εξειδικευμένους γιατρούς που εργάζονται για πολλές αθλητικές ομοσπονδίες, όπως η World Athletics, το World Triathlon και η International Cycling Union, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ανοίγει την πόρτα στον αθέμιτο ανταγωνισμό στο γυναικείο αθλητισμό.
Σε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η νέα οδηγία της ΔΟΕ - η οποία αναφέρει ότι δεν χρειάζεται οι τρανς γυναίκες να μειώνουν την τεστοστερόνη τους για να ανταγωνιστούν τις γενέθλιες γυναίκες - αγνοεί την επιστήμη για το φύλο, το γένος και τις επιδόσεις και εστιάζει κυρίως στην ένταξη.
Το νέο πλαίσιο, το οποίο ισχύει επίσης για αθλητές με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου, όπως η Νοτιοαφρικανή δρομέας των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια, πρόκειται να κυκλοφορήσει μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου μήνα.
Έρχεται εν μέσω του υψηλού προφίλ περιπτώσεων της αρσιβαρίστριας Λορέλ Χάμπαρντ, της πρώτης ανοιχτής τρανς γυναίκας που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και της Αμερικανής τρανς Λία Τόμας, η οποία πρόσφατα σημείωσε μια σειρά από κολεγιακά ρεκόρ κολύμβησης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες, που συνδέονται με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητιατρικής και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αθλητιατρικών Ενώσεων, θέλουν η ΔΟΕ να το ξανασκεφτεί.
Γράφοντας στο British Medical Journal Open Science & Exercise Medicine, επισημαίνουν επίσης ότι στη νέα θέση της ΔΟΕ δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα τεκμήριο πλεονεκτήματος απόδοσης» για τις τρανς γυναίκες και πως «είναι σε πλήρη αντίθεση με το αποτέλεσμα της συναίνεσης της ΔΟΕ το 2015».
Η δήλωση, η οποία υπογράφεται από 38 συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του World Athletics, του ιατρικού διευθυντή του κυβερνώντος σώματος ποδηλασίας UCI και του προέδρου της ιατρικής επιτροπής της World Rowing, καλεί επίσης τη ΔΟΕ να θέσει επίσημα πρότυπα, με βάση ανταγωνιστική δικαιοσύνη και την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη, για να ακολουθήσει ο αθλητισμός.
Ένας από τους συγγραφείς, ο Έλληνας Γιάννης Πιτσιλάδης, καθηγητής Αθλητισμού και Επιστήμης Άσκησης στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον, δήλωσε στον Guardian:
«Πιστεύουμε ότι αυτή η δήλωση θέσης είναι πολύ σημαντική γιατί θα αναγκάσει τη ΔΟΕ να ανοίξει τη συζήτηση. Ναι, η συμπερίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απολύτως απαραίτητη. Αλλά εξίσου σημαντική είναι η συμπερίληψη επιστημονικών και ιατρικών αρχών στον καθορισμό μιας λύσης. Και το πλαίσιο της ΔΟΕ δεν βασίζεται σε ιατρικές και επιστημονικές αρχές».
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας δρόμος που επιτρέπει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στο γυναικείο άθλημα μειώνοντας την τεστοστερόνη.
Σύμφωνα με τον Πιτσιλάδη, ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να αλλάξουν οι κανόνες σχετικά με την τεστοστερόνη ανάλογα με το άθλημα, με λιγότερη έμφαση στη χρήση φαρμάκων σε αγώνες όπως η σκοποβολή και περισσότερο στα αθλήματα σύγκρουσης.
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτραπεί στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στον γυναικείο αθλητισμό χωρίς να θυσιάζεται η δικαιοσύνη.
Επισημαίνουν δε πρόσφατες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι οι τρανς γυναίκες διατηρούν σημαντικά πλεονεκτήματα από την ανδρική εφηβεία, ακόμα και όταν στη συνέχεια μειώνουν την τεστοστερόνη.
Αυτή ήταν μια θέση που έλαβαν επίσης τα πέντε αθλητικά συμβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο. Υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει μαγική λύση που να εξισορροπεί την ένταξη των τρανς γυναικών στο γυναικείο αθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την ανταγωνιστική δικαιοσύνη και ασφάλεια, ενώ είπαν, για πρώτη φορά, ότι θα έπρεπε να επιλέξουν σε ποια θα δώσουν προτεραιότητα.