Η Ρομπέρτα Μετσόλα στο «τιμόνι» του Ευρωκοινοβουλίου: Εξελέγη νέα πρόεδρος

Ποια είναι η 43χρονη που αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωβουλής
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 12:24
UPD:16:11
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Η 43χρονη Ρομπέρτα Μετσόλα αναλαμβάνει το «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς εξελέγη νέας πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από την πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια. 

Η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι 43 ετών, κατάγεται από τη Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια, μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν.

Ασχολήθηκε με την πολιτική από τα πανεπιστημιακά της χρόνια και θεωρείται «παιδί της Ε.Ε.» στις Βρυξέλλες. Μετά το πτυχίο της στη Νομική στη Μάλτα - τότε με το πατρικό της όνομα Τεντέσκο Τρίκας - πήγε στο Βέλγιο στο Κολέγιο της Ευρώπης, έγινε Γενική Γραμματέας της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εργάστηκε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Το 2013, η Μετσόλα έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η συντηρητική πολιτικός βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στη στυγερή δολοφονία της συμπατριώτισσάς της, δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσιο: «Το μήνυμά μας σήμερα είναι σαφές: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Ντάφνε, αυτοί που το επέτρεψαν να συμβεί, αυτοί που προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». Κανείς δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος και πρέπει να αποτραπεί «να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Η Μετσόλα, λέει ο blogger Μανουέλ Ντέλια, ήταν κοντά στην οικογένεια της άτυχης Ντάφνε και βοήθησε στην προώθηση της έρευνας. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη Μάλτα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ίσως το πρώτο διεθνές όργανο που ενεπλάκη στη διεκπεραίωση της υπόθεσης». Η Μετσόλα συμμετείχε σε πολλές αντιπροσωπείες της Ε.Ε. στη Μάλτα που άσκησαν πίεση. Τελικά, η εκστρατεία αυτή οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Μετσόλα αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως Χριστιανοδημοκράτης. Εκτός από την υπόθεση της Ντάφνε, έχει εμπλακεί στις Βρυξέλλες στα ζητήματα της μετανάστευσης και των πολιτικών δικαιωμάτων: Έχει ταχθεί υπέρ της περισσότερης νόμιμης πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά διατηρεί και σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης. Φιλελεύθερη αλλά και συντηρητική, η Μετσόλα διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα για τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς, αλλά είναι ενάντια στην άμβλωση. Στο παρελθόν έχει καταψηφίσει στην ευρωβουλή σειρά διατάξεων για τις αμβλώσεις μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της χώρας της που αντιμάχονται τα δικαιώματα των γυναικών στην επιλογή διακοπής της κύησης.

Η ευρωβουλευτής έχει επίσης την Ευρώπη στο σπίτι της: είναι παντρεμένη με τον Φινλανδό Ούνο Μετσόλα, ο οποίος ήταν  επίσης στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες για μια οργάνωση λόμπι για τη βιομηχανία κρουαζιέρας. Εχουν τέσσερις γιους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή