Αντιαρματικός εκτοξευτήρας ρωσικής κατασκευής το όπλο της επίθεσης

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 20:16
UPD:20:20
A- A A+

Φορητός εκτοξευτήρας ρωσικής κατασκευής της σειράς RPG χρησιμοποιήθηκε στη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία. Όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πρόκειται για αντιαρματικό όπλο ρωσικής κατασκευής, με δραστικό βεληνεκές 300 - 500 μέτρα, που τέθηκε σε κυκλοφορία το 1962. Περιλαμβάνει δύο μέρη (εκτοξευτήρα και ρουκέτα) και κατασκευάζεται πλέον σε αρκετές χώρες, ενώ υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ιδίου ή παρόμοιου τύπου πολεμικό υλικό δεν χρησιμοποιείται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες ενέργειες στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό ερευνάται η χώρα προέλευσης και ο τρόπος μεταφοράς του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις 05:58 σήμερα, αυτοπροωθούμενο εκρηκτικό βλήμα που πυροδοτήθηκε από κάθετη προς την Βασιλίσσης Σοφίας οδό (Λαμψάκου) έναντι του κτιρίου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, εξερράγη εξωτερικά του κτιρίου και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της πρόσοψης και στη ψευδοροφή εσωτερικού - βοηθητικού χώρου, όπου κατέληξε το ουραίο τμήμα του βλήματος. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η κινητοποίηση των αστυνομικών Αρχών ήταν άμεση. Έγινε αποκλεισμός της περιοχής και ακολούθησε ενδελεχής έρευνα των γύρω χώρων και πέριξ του σημείου που κατέληξε το εκρηκτικό βλήμα από πυροτεχνουργούς, ειδικούς ερευνητές της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.). Από το σημείο της βολής και τους περιμετρικά ευρισκόμενους χώρους περισυνελέγησαν υπολείμματα, τα οποία καταγράφηκαν, φωτογραφήθηκαν και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) για εξέταση. Επίσης, γίνεται συλλογή και αξιοποίηση του υλικού που καταγράφηκε με τεχνικά μέσα, ενώ εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια οι πέριξ χώροι, κτιριακές εγκαταστάσεις και σταθμευμένα οχήματα.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αντίδρασης των Υπηρεσιών Ασφαλείας, οι οποίες συνεργάζονται με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, αναπτύσσονται δράσεις από την Αντιτρομοκρατική, όπως είναι το αντικείμενό της μαζί με ειδικότερη ενίσχυση και διασύνδεση συνεργασίας Τask Force υπό την εποπτεία και το συντονισμό του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου κ. Στυλιανού Σύρου.

Aνάληψη ευθύνης

Σύφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, γύρω στις 07:27 άγνωστος τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) «ΕΡΜΗΣ» και ανέλαβε την ευθύνη της πράξης για λογαριασμό του Επαναστατικού Αγώνα. Όπως σημειώνεται, η αξιοπιστία του τηλεφωνήματος εξετάζεται από την Δ.Α.Ε.Ε.Β., η οποία ενεργεί την προανάκριση υπό την εποπτεία του ορισθέντος για θέματα τρομοκρατίας αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή