«Ανοησίες ότι ο Τζόνσον έλεγε ψέματα για το πάρτι», λέει ο Ράαμπ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 10:50
UPD:10:50
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Ο ισχυρισμός ενός πρώην ανώτερου συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ψέματα στο κοινοβούλιο ότι δεν γνώριζε για ένα πάρτι εν μέσω lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ είναι «ανοησίες», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Ερωτηθείς εάν η πρωθυπουργία του πρωθυπουργού τελείωσε εάν μπορούσε να αποδειχθεί ότι είπε ψέματα στο κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε, ο ισχυρισμός ότι είπε ψέματα είναι ανοησία. Το έχει καταστήσει πολύ σαφές στη Βουλή των Κοινοτήτων, πίστευε ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας», είπε στο Times Radio.

Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο επειδή συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020, αλλά είπε ότι νόμιζε ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, αρχιτέκτονας της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Τζόνσον, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση με σκληρούς όρους τον Νοέμβριο του 2020, είπε ότι ο Τζόνσον συμφώνησε να προχωρήσει το πάρτι με τα ποτά.

«Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που το συζήτησαν τότε θα ορκίζονταν ότι αυτό συνέβη», είπε στο blog του.

Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν έλεγε ψέματα, ο Ράαμπ είπε ότι δεν θα έκανε εικασίες για υποθετικά σενάρια.

Η συγγνώμη του Τζόνσον ήρθε αφότου το ITV News δημοσίευσε μια πρόσκληση μέσω email από τον Κύριο Ιδιωτικό Γραμματέα της Τζόνσον Μάρτιν Ρέινολντς σε μια εκδήλωση στις 20 Μαΐου 2020, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να «φέρουν το δικό τους ποτό».

Ο Κάμινγκς είπε ότι αφότου είπαν στον Ρέινολντς να ακυρώσει την πρόσκληση από τουλάχιστον δύο άτομα, ο Ρέινολντς συζήτσε με τον Τζόνσον εάν έπρεπε να προχωρήσει και να γίνει η εκδήλωση. «Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι έπρεπε», είπε ο Κάμινγκς στο blog του.

Η ανώτερη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι ερευνά περίπου δώδεκα καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων από τον Τζόνσον, την ομάδα του και αξιωματούχους στην επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ 10. Ανώτεροι υπουργοί είπαν ότι οι άνθρωποι έπρεπε να περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνάς της.

Ωστόσο, τα σκάνδαλα έχουν καταβαραθρώσει τη δημοτικότητα του Τζόνσον και η υποστήριξη για το Συντηρητικό Κόμμα του έχει βυθιστεί στις δημοσκοπήσεις. Ένας αυξανόμενος αριθμός Συντηρητικών βουλευτών θεωρεί ότι πρέπει τώρα ο Τζόνσον να παραιτηθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή