«Μπαλέτο όχι Μισαλλοδοξία»

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 22:00
A- A A+

Δριμεία πολεμική έχει ξεσπάσει στη Βρετανία με αφορμή τη δήλωση της πρώτης τη τάξει χορεύτριας του English National Ballet, Simone Clarke, ότι είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος British National Party (BNP) που τάσσεται ανοικτά κατά της μετανάστευσης. Για μερικούς το ΒΝΡ αποτελεί τη λύση για τη βρετανική κοινωνία, για άλλους ένα καθαρά ρατσιστικό κόμμα με φασιστικές αντιλήψεις. Η Clarke αποφάσισε να γίνει μέλος του ΒΝΡ πριν από 18 μήνες και από τότε που έγινε γνωστή η απόφασή της, έχει δεχθεί σκληρή κριτική και έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό.

«Μπαλέτο όχι μισαλλοδοξία» φώναζαν την Παρασκευή περίπου πενήντα διαδηλωτές έξω από το London Coliseum όπου παρουσιάζεται η παραγωγή του Εnglish National Ballet, Giselle, με πρωταγωνίστρια τη Simone Clarke.

«Οι φασιστικές ιδέες δεν έχουν καμία θέση στην τέχνη», τόνισε μία εκ των διαδηλωτών -μέλος της οργάνωσης Unite Against Fascism που ήταν ο κύριος διοργανωτής της διαμαρτυρίας- καλώντας τη να παραιτηθεί από το κόμμα ή να εγκαταλείψει την ομάδα χορού.

«Μιλούν για ελευθερία αλλά για ποια ελευθερία;» αντέτεινε μία άλλη Βρετανή, τονίζοντας ότι η Simone δεν πρέπει κάνει πίσω λόγω των πολιτικών της πιστεύω.

Αλλοι πάλι επέστρεφαν τα εισιτήρια της παράστασης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπορούσαμε να πάμε να απολαύσουμε και να χειροκροτήσουμε την παράσταση, γνωρίζοντας ότι είναι μέλος μίας φασιστικής οργάνωσης».

Η ίδια η Clarke αρνήθηκε να κάνει πίσω. «Θα είμαι γνωστή ως η μπαλαρίνα του ΒΝΡ. Νομίζω ότι αυτό θα μείνει μαζί μου για πάντα», δήλωσε σε συνέντευξή της στη Mail on Sunday http://www.mailonsunday.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=425586&in_page_id=1770 . «Θα προτιμούσα να μην ήταν έτσι, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα. Θα παραμείνω μέλος του BNP», τόνισε.

Όπως είπε, έχει στιγματιστεί ως ρατσίστρια και φασίστρια λόγω των απόψεών της για τη μετανάστευση. «Αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν πολλοί άνθρωποι;», διερωτήθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, ο παρτενέρ της Yat Sen-Chang, ένας χορευτής με κινεζο-κουβανικές ρίζες, την παρότρυνε να ενταχθεί στο κόμμα.

«Μπράβο Simone», «Μία γενναία κυρία», ήταν μερικές από τις αντιδράσεις αναγνωστών μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, κάνοντας λόγο για δικαίωμα της χορεύτριας να εκφράζει τις απόψεις της και να υποστηρίζει ανοικτά ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Στη δυσκολότερη θέση, το English National Ballet που δεσμεύεται βάσει της δημόσιας χρηματοδότησής του, από τη Race Relations Act του 2000 για την προώθηση των διαφυλετικών σχέσεων. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις αντιδράσεις έξω από το χώρο της παράστασης, υποστηρίζει απόλυτα το δημοκρατικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πραγματοποιεί μία νόμιμη διαμαρτυρία, ενώ όπως επισημαίνει, «κάθε προσωπική άποψη που εκφράζεται από έναν εκ των υπαλλήλων μας δεν πρέπει να θεωρείται ότι υπογράφεται από το ΕΝΒ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή