Κεντροδεξιά vs κεντροαριστερή ...πολυκατοικία

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 07:00
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Τελικά πόσοι ένοικοι χωράνε σε μια πολυκατοικία και ποιος από όλους θα κατοχυρώσει το… ρετιρέ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει τους πολιτικούς μονομάχους, που θέλουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους ώστε να στραφούν απερίσπαστοι στον χώρο του κέντρου. 

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έκλεισε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν σε επιφυλακή. Άλλωστε, αυτή είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει πριν από την άνοιξη, καθώς μεσούσης της δίδυμης κρίσης της πανδημίας και της ακρίβειας δεν είναι δυνατόν να στηθούν κάλπες. 

Στον χώρο της κεντροδεξιάς, η «γαλάζια» επικράτηση είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, δεδομένο είναι πως ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία και σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο, που ψήφισε το 2019 Νέα Δημοκρατία αλλά δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα. 

Πρόκειται για ένα κοινό με εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ, που θα μπορούσε να κοιτάξει προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Το πού θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είναι κάτι που θα φανεί το προσεχές διάστημα. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως θα υπάρξει μάχη για την κεντροαριστερή πολυκατοικία, ωστόσο ένα άνοιγμα της Χαριλάου Τρικούπη στο Κέντρο θα περιόριζε τη γαλάζια απήχηση στον συγκεκριμένο χώρο. Ερωτηματικό παραμένει και το αν θα υπάρξει μεγαλύτερο… φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. προς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, μια συζήτηση που θα γίνει και στο τέλος Μαρτίου στο πολυαναμενόμενο συνέδριο του κόμματος. 

Με δεδομένο πάντως πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό. Μάλιστα, ακόμα και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξης του 37,5% με 38% -ανάλογα με τη δύναμη που θα έχουν τα εκτός Βουλής κόμματα- για να πιάσει την αυτοδυναμία. 
Επομένως τα πολιτικά ανοίγματα στο Κέντρο θα έχουν και συνέχεια, καθώς εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα. 
   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή