Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 08:19

A- A A+

Ο απόηχος τρομοκρατικού χτυπήματος την Παρασκευή στην Αμερικανική Πρεσβεία είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το μυστικό στις κάμερες της Πρεσβείας. Όργιο φημών, πληροφοριών και ανώνυμων τηλεφωνημάτων.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξάνονται οι συντάξεις από 4% έως 4,2%. Σε όλα τα Ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης από 1/1/2007.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: 500.000.000 ευρώ άρπαξαν οι Αμερικάνοι για να οργανώσουν την... ασφάλεια της χώρας με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλα αυτά τα πανάκριβα προηγμένα συστήματα, που πληρώθηκαν με τον ιδρώτα των Ελλήνων φορολογουμένων, γιατί δεν δούλεψαν ποτέ, κ. Πολύδωρα;

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 55.000 νέες θέσεις σε Δημόσιο και επιχειρήσεις. Όλο το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το 2007.

* ΕΘΝΟΣ: Συλλήψεις ζητούν οι ΗΠΑ. Καψώνι διαρκείας από τους Αμερικανούς στην κυβέρνηση.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Αμερικάνοι "κρατούν" το δέκα το καλό, ενώ όλοι προσανατολίζονται στην εγχώρια τρομοκρατία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λίστα με ονόματα δέκα τρομοκρατών έδωσαν οι Αμερικάνοι στον Πολύδωρα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Big Brother στις διαδηλώσεις. Παρακολουθήσεις κινητών, ανοιχτές κάμερες ζητούν οι ΗΠΑ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Την ευθύνη ανέλαβαν οι ΗΠΑ. Στο FBI ολοκληρωτικά οι έρευνες για τη ρουκέτα.

* ΕΣΤΙΑ: Κλίμα χαλαρότητος στην δημόσια τάξη. Πώς μειώθηκε θεαματικά η εγκληματικότης στην Νέα Υόρκη.

* ESPRESSO: Τεστ πατρότητας με e-mail. Θα... κλείσουν σπίτια. Μυστικά, αθόρυβα και χωρίς άδεια εισαγγελέα στέλνετε (ταχυδρομικά) το υλικό και παίρνετε τα αποτελέσματα.

* ΤΑ ΝΕΑ: Καπέλο FBI στην Αντιτρομοκρατική. Κρύβουν από την ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία.

* ΧΩΡΑ: Σε αναμονή προκήρυξης, με τον φόβο νέου χτυπήματος. Ποια στοιχεία επεξεργάζονται οι Αμερικάνοι.

* Metro: ¶νοιξε ένας νέος κύκλος τρομοκρατίας. Για νέα γενιά τρομοκρατών, στα χνάρια της "17Ν", κάνουν λόγο οι διωκτικές Αρχές.

* Metropolis: Ηρεμία στα πανεπιστήμια ζητάει η πλειοψηφία. "Ανοιχτά" θέλει τα πανεπιστήμια της χώρας το 58% των Ελλήνων.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 17 πρωτεύουσες της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα.

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Διαλύσατε την αντιτρομοκρατική. Γ. Παπανδρέου: Καταλόγισε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

Αμερικανική πρεσβεία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "υπό το φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος η Αθήνα καλείται να απαντήσει στο πιεστικό αίτημα των Αμερικανών για "σάρωμα" του χώρου των Εξαρχείων και μέτρα για ανοιχτές κάμερες και παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων στα όρια διαδηλώσεων και πορειών. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής και του FBI είναι οι "σκιές" από το βίντεο της οδού Λαμψάκου".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "σε υπερένταση βρίσκονται οι ελληνικές διωκτικές Αρχές, αναμένοντας μια προκήρυξη που θα αναλάμβανε την ευθύνη του χτυπήματος κατά της αμερικανικής πρεσβείας τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα σενάρια που γίνονται σήμερα σχετικά με την "ταυτότητα" της τρομοκρατικής οργάνωσης".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι... Το θράσος των Αμερικανών είναι απερίγραπτο και εκφράστηκε σ΄όλο του το μεγαλείο μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο την πρεσβεία. Αντί να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ευθύνες από τους Αμερικανούς, οι οποίοι με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαίτησαν να οργανώσουν οι ίδιοι την ασφάλεια της χώρας και τελικά το μόνο που έκαναν είναι να μας πουλήσουν ένα άχρηστο σύστημα, το οποίο δεν λειτούργησε ούτε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ούτε βέβαια και τώρα, μας ζητάνε και τα ρέστα".

Η metro υποστηρίζει ότι "ένας νέος κύκλος αίματος και τρόμου ανοίγει, όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία. Το "χτύπημα" χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως μήνυμα για την ύπαρξη και τη δράση μίας νέας γενιάς τρομοκρατών, που έχουν σποραδική δράση τα τελευταία δύο χρόνια και εικάζεται πως πρόκειται για νεαρούς, στρατολογημένους από μέλη της λεγόμενης ιστορικής ηγεσίας της "17Ν" που έμειναν ασύλληπτα μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη δράση τους".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει : "οι δέκα ύποπτοι έχουν λεζάντα και δεν υπάρχει Ποινικό Μητρώο. Μπαίνει στο παιχνίδι δυνατά το FBI και ίσως ακολουθήσει η Σκώτλαντ Γιάρντ. Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να "ακυρώσουν" πυρήνες με φανερές παρακολουθήσεις. Στην αντεπίθεση πέρασε ο Βύρων Πολύδωρας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "λίστα με δέκα ονόματα υπόπτων -ήδη γνωστών σύμφωνα με πληροφορίες στις Αρχές - φέρεται να έδωσε στον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Βύρωνα Πολύδωρα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, αφού όπως τονίστηκε σε βάρος τους υπάρχουν μέχρι στιγμής μονάχα ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Την ίδια στιγμή, κλειδί στη λύση του μυστηρίου φαίνονται να αποτελούν οι φιγούρες ατόμων που στέκονταν στην οδό Λαμψάκου την ώρα που η ρουκέτα "καρφώνονταν" στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι κάμερες τους κατέγραψαν την ώρα που η λάμψη της έκρηξης λειτουργούσε ως φλας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για οκτώ άτομα με διακριτούς ρόλους το κάθε ένα".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "κομβικό σημείο στις έρευνες της αντιτρομοκρατικής αποτελεί το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες της αμερικανικής πρεσβείας το βράδυ της τρομοκρατικής επίθεσης. Ένα μόνο μέρος του υλικού έχει δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία, το οποίο εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας και φαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φιγούρες στο σημείο που εκτοξεύθηκε η ρουκέτα. Παράλληλα οι αστυνομικοί εξακολουθούν να λαμβάνουν καταθέσεις μαρτύρων, ενώ δέχονται πλήθος ανωνύμων τηλεφωνημάτων με πληροφορίες για την επίθεση οι οποίες αξιολογούνται".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "κρύβουν οι Αμερικανοί από την ΕΛ.ΑΣ. τα κρίσιμα βίντεο για την επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας τους".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ταχύτατη εγκατάσταση ειδικών κλιμακίων του FBI στην Αθήνα προκάλεσε η εκτόξευση ρουκέτας στην πρεσβεία των ΗΠΑ και συνοδεύεται από "επιθετική" συμπεριφορά στη διαχείριση των ερευνών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η έρευνα για την προμήθεια της ρουκέτας επεκτείνεται στο βαλκανικό τόξο, από την Αλβανία έως τη Βουλγαρία".

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "στη δίνη μιας μεγάλης κρίσης με επικίνδυνες παραμέτρους βρίσκεται -από την Παρασκευή τα ξημερώματα- η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει έναν νέο κύκλο τρομοκρατίας στη χώρα και ταυτόχρονα να διαχειριστεί τις δύσκολες, πλέον, σχέσεις της με τους Αμερικανούς".

Δημοσκόπηση

Η Metropolis υπογραμμίζει ότι "ανοιχτά" θέλει τα πανεπιστήμια της χώρας το 58% των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, αν και το 75% θεωρεί πολύ πιθανό να ξαναρχίσουν οι καταλήψεις. Στις τέσσερις μονάδες η υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ".

Αστυνόμευση

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "η ανοχή των αστυνομικών Αρχών στα μικρά καθημερινά παραπτώματα και αδικήματα έχει σοβαρώτατες επιπτώσεις. Διότι δημιουργεί την εντύπωση της αδιαφορίας ή και της πλήρους απαθείας εκ μέρους των. Αυτό με την σειρά του ενθαρρύνει την διάπραξη και σαβαρωτέρων εγκλημάτων, αφού δημιουργείται η αίσθησις ότι δεν υπάρχει αστυνόμευσις. Η χαλαρότης καλλιεργεί κλίμα αναρχίας και ασυδοσίας".

¶νεργοι

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "ελκυστικότερα προγράμματα, συνολικά για πάνω από 55.000 ανέργους, αναμένεται να προκηρύξει μέσα στο τρέχον έτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ".

Συντάξεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "από 4% έως 4,2% αναμένεται να αυξηθούν από 1-1-2007 οι συντάξεις που χορηγούν τα Ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης, όπως φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στις σχετικές συνεννοήσεις τους οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης. Οι ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς θα γίνουν περίπου στα τέλη του μήνα και θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πακέτο ανακοινώσεων που θα αφορά στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και την ενίσχυση του κοινωνικού της προφίλ".

Β' Αθηνών

Η Espresso αναφέρει ότι "καζάνι που βράζει θυμίζει η ομάδα των βουλευτών της Β' περιφέρειας Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί η εντολή του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου για βαθιά ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος -και ειδικά στη συγκεκριμένη περιφέρεια όπου εκλέγονται πολλά από τα στελέχη της λεγόμενης "παλαιάς φρουράς"- έχει προκαλέσει εκνευρισμό".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή