Παγίωση, όχι πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με το πρώτο εκλογικό βαρόμετρο του 2007 του ΣΚΑΪ και της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 08:29
A- A A+

Δύο σοβαρά πολιτικά ζητήματα αναδεικνύει το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της εταιρείας VPRC/Public Issue, το πρώτο του 2007, έτος που κατά πολλούς θεωρείται έτος εκλογών.

Το πρώτο έχει να κάνει με την επιρροή των κομμάτων, ενώ το δεύτερο με τις κινητοποιήσεις, τις προωθούμενες αλλαγές στο χώρο της παιδείας και το κατά πόσο αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του βαρόμετρου, παγιώνεται η υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ (της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων), αλλά αυτή και του Κ. Καραμανλή ως καταλληλότερου πρωθυπουργού (49% έναντι 23% του Γ. Παπανδρέου).

Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, τον Ιανουάριο, υπολογίζεται σε 43%, ποσοστό που σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της VPRC, Γιάννη Μαυρή, θεωρείται το υψηλότερο ποσοστό το τελευταίο 12μηνο. Συντριπτικό, εξάλλου, είναι και το ποσοστό υπεροχής της ΝΔ στην παράσταση νίκης: 67% έναντι 17% του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στην εκλογική επιρροή των τριών μικρότερων κομμάτων, από τον Ιούνιο του 2006 και μετά παρατηρείται καθήλωση ή και συρρίκνωση. Για παράδειγμα, στο Βαρόμετρο Ιανουαρίου, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 43% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ (39%), ΚΚΕ (7,5%), ΣΥΝ (4%), ΛΑΟΣ (3,5%) λοιπά (3%).

Συγκρίνοντας τα ποσοστά με τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου 2006, θα δούμε ότι η ΝΔ παραμένει στάσιμη (43% το Δεκέμβριο), το ΠΑΣΟΚ αυξάνει την επιρροή του κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (38,5% το Δεκέμβριο), το ΚΚΕ παραμένει στάσιμο (7,5% το Δεκέμβριο), ο ΣΥΝ υποχωρεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (4,5% το Δεκέμβριο) και ο ΛΑΟΣ παραμένει επίσης στάσιμος (3,5%).

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, π.χ. στο Βαρόμετρο Ιουλίου 2006, θα δούμε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά για τα τρία μικρότερα κόμματα ήταν: ΚΚΕ 8,5% και ΣΥΝ - ΛΑΟΣ 4,5%.

Οι εκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη της κοινής γνώμης για το πότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ιανουαρίου, 72% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας (Μάρτιο 2008), ενώ 22% απαντά νωρίτερα (Μάιο ή Οκτώβριο 2007).

Επίσης, 54% εκτιμά ότι η Κυβέρνηση μάλλον δε θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εάν συναντήσει δυσκολίες ή αντιδράσεις με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Τέλος, στο ερώτημα "πόσο πιθανό θεωρείτε η Κυβέρνηση να ζητήσει πρόωρες εκλογές αν δημιουργηθεί αδιέξοδο στην Παιδεία", οι μισοί πιστεύουν ότι θα ζητήσει και άλλοι μισοί το αντίθετο (46%)

Αντιδράσεις για την παιδεία

Γενικευμένη είναι η πεποίθηση ότι οι καταλήψεις θα συνεχιστούν, πεποίθηση που δεν επηρρεάζεται από κομματικές σκοπημότητες. 75% της κοινής γνώμης θεωρεί πιθανό να ξαναρχίσουν οι φοιτητές τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, αν και 58% εκτιμά ότι οι καταλήψεις δε θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ακόμα, 31% εμπιστεύεται περισσότερο την κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα της παιδείας, 27% την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ 32% δεν εμπιστεύεται καμία από τις δύο.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη VPRC/Public Issue μεταξύ 8 και 9 Ιανουαρίου 2007, σε 950 άτομα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή