Η «μετακόμιση» Ινφαντίνο στο Κατάρ πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 17:42
UPD:19:11
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Με λίγους φίλους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τις αρχές της χώρας του, την Ελβετία, να εντείνουν την ποινική έρευνα εναντίον του με τον διορισμό δύο ειδικών εισαγγελέων, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο φαίνεται να έχει μεταφερθεί στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο Ινφαντίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα και τον ιστότοπο Sonntags Blick έχει μετακομίσει μαζί του την οικογένειά του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, νοικιάζει ένα σπίτι και έχει δύο από τις κόρες του στο σχολείο εκεί.

Ο πρόεδρος της FIFA, του οποίου η αγάπη για τα ταξίδια με ιδιωτικό τζετ στο λογαριασμό της FIFA έχει τεκμηριωθεί καλά από τότε που ανέλαβε την προεδρία, το 2016, έχει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα διεθνών ταξιδιών που ελάχιστα επηρεάστηκε από την πανδημία της Covid-19. Ωστόσο, ο κόμβος του φαίνεται πλέον να είναι το Κατάρ και όχι τα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη.

Η Sonntags Blick παρακολούθησε τις καθημερινές κινήσεις του Ινφαντίνο και διαπίστωσε ότι άρχισε να ξοδεύει δυσανάλογα περισσότερα στο Κατάρ από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους λειτούργησε σχεδόν αποκλειστικά εκεί, με τους μυημένους στα της FIFA να επιβεβαιώνουν ότι τον βλέπουν σπάνια στη Ζυρίχη.

Αντίθετα το αφεντικό της FIFA βρισκόταν ως επί το πλείστον στην πρωτεύουσα του Κατάρ, θεάθηκε να κάνει αστεία με τον εμίρη του Κατάρ, να απολαμβάνει τον αγώνα της Formula 1 στη Ντόχα και να είναι παρών σε όλη τη διάρκεια του Αραβικού Κυπέλλου.

Γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα αν ο Ινφαντίνο επιβλέπει τους 1.000 και πλέον επιτελείς του από τα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη. Η FIFA υποστηρίζει ότι ο Ινφαντίνο εξακολουθεί να είναι κάτοικος Ελβετίας και να πληρώνει φόρους στο κράτος.

Επίσης, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δήλωσε προς τα τέλη του 2021 ότι ο πρόεδρός της είχε επιλέξει να περάσει περισσότερο χρόνο στους δρόμους και στο Κατάρ, καθώς μετέφερε την ιδέα του παγκόσμιου παιχνιδιού ανά τον κόσμο.

Έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει νέα έσοδα για τη FIFA, με μια αποτυχημένη εκποίηση δικαιωμάτων 25 δισεκατομμυρίων λιρών κι ένα διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που φαίνεται να έχει «παγώσει», τουλάχιστον προς το παρόν, ο Ινφαντίνο έχει εναποθέσει τη φήμη και το μέλλον του στη FIFA στην τελευταία πρότασή του για ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η μετακόμιση στο Κατάρ –η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε πρόεδρος της FIFA μετέφερε την κύρια κατοικία και τον τόπο εργασίας του μακριά από τα κεντρικά γραφεία της Ελβετίας– έχει υποστηριχθεί από τη FIFA ότι του επιτρέπει να είναι πιο κοντά στο έθνος που θα φιλοξενήσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2022.

Η πραγματικότητα είναι ότι το Κατάρ δεν χρειάζεται τη βοήθεια της FIFA για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Τα γήπεδα είναι έτοιμα, το ίδιο και το μεγαλύτερο μέρος της εντυπωσιακής υποδομής της χώρας και το Κατάρ, η τοπική οργανωτική επιτροπή και η Ομοσπονδία του, έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει μεγάλα αθλητικά και ποδοσφαιρικά γεγονότα.

Η χώρα είναι γεμάτη με πολύ ικανούς διοργανωτές εκδηλώσεων και μέσων ενημέρωσης κι αυτή τη στιγμή αποτελεί πρώτο προορισμό για πολλούς διοργανωτές συνομοσπονδιών, που αναζητούν έναν ασφαλή χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων.

Το να είσαι πρόεδρος της FIFA σημαίνει αναπόφευκτα μια θέση στον καυτό ήλιο των μέσων ενημέρωσης και της παγκόσμιας εστίασης στο ποδόσφαιρο και, πλέον, ο Ινφαντίνο έκανε αυτή την κίνηση πιο κυριολεκτική.

Πρόκειται για έναν πρόεδρο της FIFA που χρειάστηκε πολλή προστασία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της. Μεγάλο μέρος αυτής της προστασίας προέρχεται από τη «δική» του Ομοσπονδία, ειδικά με την άνευ προηγουμένου υποστήριξη για την ποινική έρευνα που αφορά στην προσωπική του συμπεριφορά.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, ο Ινφαντίνο θα χρειαστεί ακόμα πολλή προστασία, καθώς η μετακόμιση στο Κατάρ δεν θα τον κρατήσει μακριά από τον ήλιο...

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις