Δημήτρης Κουφοντίνας: «Ο αγώνας συνεχίζεται»

Απολογία - μανιφέστο
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 15:30
UPD:15:50
A- A A+

Μορφή μανιφέστου πηρε η απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα στη δευτεροβάθμια δίκη της «17ης Νοέμβρη» που διεξάγεται στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αρνήθηκε να απολογηθεί επί της ουσίας, δήλωσε περήφανος για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης, τόνισε πως η «17 Νοέμβρη» δεν υπάρχει, αλλά όπως είπε, ο αγώνας συνεχίζεται.

«Η επαναστατική οργάνωση 17 Νοέμβρη δεν υπάρχει πλέον. Σε μένα έλαχε από εκείνη την Οργάνωση να μιλήσω, να καλυφθεί το κενό της σιωπής. Σε αυτό τον μακρύ αγώνα σημασία δεν έχει αν πέσεις, αλλά να βρεθεί άλλο χέρι να συνεχίσει. Οι δρόμοι αλλάζουν, οι καιροί αλλάζουν, οι τρόποι αλλάζουν, αλλά ο σκοπός είναι ο ίδιος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ακόμη και αν κάναμε λάθη, για ένα είμαι σίγουρος: οι αντίπαλοί μας δεν είχαν δίκιο. Παίρνω όλη την ιστορία επάνω μου. Ολόκληρη η ιστορία είναι δική μας, δεν την τεμαχίζω να διαλέξω μερικά κομμάτια και να πετάξω τα υπόλοιπα. Παίρνω όλη την ευθύνη και όλα. Δεν ντρέπομαι, δεν μεταμελούμαι, είμαι υπερήφανος που πήρα μέρος σε αυτό το μεγάλο αγώνα για την ελευθερία του ανθρώπου».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η «17 Νοέμβρη» δεν είχε αρχηγό, τονίζοντας: «Σε μια επαναστατική οργάνωση κανείς δεν διατάζει κανέναν και κανείς δεν δέχεται εντολές για ό,τι αποτελεί κρίσιμη απόφαση για την επαναστατική δράση, όπου επέλεξε να συμμετάσχει».

Διαβάζοντας από ένα πολυσέλιδο χειρόγραφο, επιτέθηκε τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Το πρώτο δικαστήριο είχε να αντιστοιχίσει σώνει και καλά κατηγορουμένους με ενέργειες. Δεν δίστασε γι' αυτό να στηριχτεί σε κραυγαλέες ψευδομαρτυρίες. Αυτό εδώ το δικαστήριο είναι φανερό ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τίποτα άλλο από την πάση θυσία επιβεβαίωση των αποφάσεων της πρώτης δίκης. Πράγματα αυτονόητα για όλους, η κοινή λογική, φαίνεται να μην ισχύουν για σας. Το ξαναείπα στη δίκη, δεν θα μπορούσαν άπραγα παιδιά να συμμετέχουν σε κρίσιμες ενέργειες. Δεν θα μπορούσε κάποιος να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη».

Στη συνέχεια της απολογίας του, ο «Λουκάς» της οργάνωσης άσκησε κριτική στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι βιώνει μια «βαθιά προγραμματική κρίση» και ότι «δυσκολεύεται να βρει μια σοβαρή αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αφού έκλεισε την απολογία του με στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου, ανέφερε: «Η δήλωση που έκανα πιο πριν ήταν η τελευταία σ' αυτό το δικαστήριο. Εδώ για μένα η δίκη τελείωσε, η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Δεν με ενδιαφέρει η απόφασή σας και δεν με αφορά» και ζήτησε από τους συνηγόρους του να μην αγορεύσουν για την υπεράσπισή του και να μην επιτρέψουν το διορισμό συνηγόρων από το δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι με το τέλος της απολογίας του Δημήτρη Κουφοντίνα προκλήθηκε ένταση στη δικαστική αίθουσα καθώς από το ακροατήριο ακούστηκαν χειροκροτήματα και συνθήματα, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας κα Ευτέρπη Γκουτζαμάνη να αντιδράσει για την επίδειξη ασέβειας προς το δικαστήριο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή