Μια φορά και ένα καιρό στην γαλαξιακή μας γειτονιά ένα σμήνος άστρων καταστράφηκε και οι τρομερές εκρήξεις σουπερνόβα δημιούργησαν μια κοσμική δομή, μια φυσαλίδα έκταση χιλίων ετών φωτός η οποία οι παρατηρήσεις που γίνονται σε αυτή δείχνουν ότι συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτή τη δομή «Τοπική Φυσαλίδα» και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη της. Όπως φαίνεται στον χάρτη το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της κοσμικής φούσκας ενώ παράλληλα αποκαλύπτονται διάφορα στοιχεία για το τι συμβαίνει μέσα σε αυτή.
«Για πρώτη φορά μπορούμε να εξηγήσουμε το πώς ξεκίνησαν οι διεργασίες γέννησης των κοντινών μας άστρων» αναφέρει η αστρονόμος Κάθριν Ζούκερ ειδική στην οπτικοποίηση δεδομένων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν εκ των επικεφαλής αυτής της έρευνας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φυσαλίδα δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις περίπου 15 άστρων πριν από περίπου 14 εκατ. έτη και το ηλιακό μας σύστημα εισήλθε σε αυτή πριν από περίπου πέντε εκατ. έτη.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές υπάρχουν πολλές τέτοιου είδους κοσμικές φυσαλίδες στο Σύμπαν αλλά η θέση που έχει το ηλιακό μας σύστημα μέσα σε αυτό, δηλαδή ακριβώς στο κέντρο του είναι σπάνια. Όπως λένε η θέση αυτή που βρισκόμαστε μας επιτρέπει να κοιτάζουμε τον ουράνιο θόλο και να εντοπίζουμε συνεχώς τη γέννηση νέων άστρων.
«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα η πλοκή του οποίου είναι προϊόν πραγματικών δεδομένων και θεωριών. Μπορούμε τώρα να συνθέσουμε το παζλ της γέννησης άστρων στη γειτονιά μας χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και στοιχεία όπως μοντέλα εκρήξεων σουπερνόβα, τις κινήσεις άστρων και τρισδιάστατη χαρτογράφηση της ύλης που περιβάλλει την Τοπική Φυσαλίδα» δηλώνει η Αλίσα Γκούντμαν, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Χαρβαρντ και στο Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν που μαζί με την Ζούκερ ηγήθηκαν της έρευνας η οποία ανάμεσα στα άλλα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός λογισμικού τρισδιάστατης χαρτογράφησης. Το λογισμικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρτογραφηθούν και άλλες τέτοιου είδους κοσμικές φυσαλίδες που υπάρχουν στο Σύμπαν και να μάθουμε τον ρόλο που παίζουν στην γέννηση νέων άστρων.