Απεσταλμένοι από την Τουρκία και την Αρμενία θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στη Μόσχα τον πρώτο γύρο συνομιλιών με στόχο την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, σε μια κίνηση που η Αρμενία αναμένει ότι θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μετά από δεκαετίες εχθρικού κλίματος.
Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικούς ή εμπορικούς δεσμούς εδώ και 30 χρόνια και οι συνομιλίες αποτελούν την πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών τους μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009. Αυτή η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις τους παρέμειναν τεταμένες.
Οι γειτονικές χώρες διαφωνούν για διάφορα ζητήματα, κυρίως για τη μαζική δολοφονία 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την Αρμενία να τονίζει ότι οι δολοφονίες του 1915 συνιστούν γενοκτονία- όρο που αναγνωρίζουν οιΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και πολλά άλλα έθνη- και την Τουρκία να δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά να αμφισβητεί τα στοιχεία και να αρνείται ότι οι δολοφονίες ήταν συστηματικά ενορχηστρωμένες ή συνιστούν γενοκτονία.
Καταλύτης για την προσπάθεια δημιουργίας διπλωματικών σχέσεων ήταν η έκβαση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του 2020 για τον επί μακρόν αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία, η οποία σφράγισε τα σύνορα το 1993 σε ένδειξη αλληλεγγύης με το Αζερμπαϊτζάν, έστειλε στρατιωτική υποστήριξη στον σύμμαχό της στον πόλεμο και υποστηρίζει ότι η νίκη του Μπακού σημαίνει ότι η σύγκρουση δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στις συνομιλίες με την Αρμενία.
Μια συμφωνία για τη σφυρηλάτηση δεσμών και το άνοιγμα των συνόρων θα βοηθούσε στην οικοδόμηση σταθερότητας στην συχνά ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου που αποτελεί ζωτικό σταυροδρόμι για τους αγωγούς ενέργειας που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και την κεντρική Ασία στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Διαφημίζεται επίσης ως διάδρομος μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.
naftemporiki.gr