Βαρβαρότητος συνέχεια...

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 19:40
UPD:19:42

A- A A+

Βαρβαρότητας συνέχεια στο Ιράκ με την εκτέλεση, δια απαγχονισμού, των δύο συγκατηγορούμενων του Σαντάμ Χουσεΐν, η οποία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη φρίκη που στιγματίζει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ετσι, μετά τα εγκλήματα μαζικής εξόντωσης από τον Σαντάμ, το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα επεισόδια βίας σε όλο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή και την εξευτελιστική εκτέλεση του άλλοτε κραταιού δικτάτορα, στην «ταινία τρόμου» προστέθηκε ένα ακόμα επεισόδιο: το «ατύχημα» -όπως το χαρακτήρισε ο (εικονιζόμενος) εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης- με τον αποκεφαλισμό του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ κατά την εκτέλεσή του.

Στο βίντεο που έδειξε στους δημοσιογράφους η ιρακινή κυβέρνηση, δείχνει τον Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι να αποκεφαλίζεται από το βρόχο. Οταν ανοίγει η καταπακτή, το κεφάλι του Μπαρζάν αποχωρίζεται από το σώμα του και κατρακυλάει μέσα σε μια λίμνη αίματος κάτω από την αγχόνη, ενώ δίπλα το άψυχο κορμί του Αουαντ Χάμαντ αλ Μπάντερ (του έτερου εκτελεσθέντος) αιωρείται στη θηλειά.

«Ο Σαντάμ Χουσέιν και οι συνεργάτες του ασφαλώς θα έπρεπε να θεωρηθούν υπεύθυνοι για φρικιαστικά εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως αυτό θα έπρεπε να γίνει μέσω μιας δίκαιης δίκης και χωρίς την προσφυγή στη θανατική ποινή που αποτελεί βάναυση παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη νέα εκτέλεση.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το κεφάλι του Μπαρζάν αλ-Τικρίτι αποκολλήθηκε από το σώμα του κατά τον απαγχονισμό του υπογραμμίζουν τη βαρβαρότητα αυτής της τιμωρίας που, ούτως ή άλλως, είναι σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική», υπογραμμίζει η διεθνής οργάνωση.

Αλλά η βάναυση εκτέλεση των δύο συνεργατών του Σαντάμ προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία δήλωσε «απογοητευμένη από την έλλειψη αξιοπρέπειας» στην εκτέλεσή τους.

«Απογοητευτήκαμε που οι κατηγορούμενοι δεν απόλαβαν μεγαλύτερης αξιοπρέπειας», δήλωσε η κ. Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, ¶χμεντ Αμπούλ Γέιτ, σημειώνοντας ωστόσοι πως οι εκτελέσεις αυτές αποτελούν ιρακινή υπόθεση.

Και η ταινία τρόμου συνεχίζεται...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή