Διεθνής ομάδα επιστημόνων παίρνει μέρος σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που οργανώνει το Εθνικό Εργαστήριο Ενέργειας Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια. Η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τον πιο λεπτομερή χάρτη του Σύμπαντος σε τρισδιάστατη μορφή. Πρόκειται για ένα πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Με τη βοήθεια του προηγμένου επιστημονικού οργάνου Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) οι ερευνητές έχουν καταφέρει όχι μόνο να χαρτογραφήσουν αλλά και να αποκαλύψουν σημαντικές λεπτομέρειες (την ταχύτητα με την οποία περιστρέφονται, τη χημική τους σύσταση κ.α.) για περίπου 7,5 εκατ. γαλαξίες. Στόχος είναι στο τέλος του προγράμματος να έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 35 εκατ. γαλαξίες. Η χαρτογράφηση και μελέτη των γαλαξιών γίνεται για να ριχθεί φως στη σκοτεινή ενέργεια, τη μυστηριώδη δύναμη η οποία σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία αποτελεί περίπου το 70% του Σύμπαντος και είναι αυτή που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτή την ερευνητική προσπάθεια θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε το Σύμπαν αλλά και προς τα που οδεύει αφού οι θεωρίες για το μέλλον αλλά και το τέλος του είναι αρκετές. Μια θεωρία κάνει λόγο για αέναη διαστολή του Σύμπαντος η οποία όμως θα απομακρύνει τους γαλαξίες μεταξύ τους τόσο πολύ ώστε να σταματήσει κάθε κοσμική διεργασία και παραγωγή νέων άστρων με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το Σύμπαν απλά να… σβήσει και οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό θα έχει πεθάνει. Μια δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι η διαστολή «τεντώνει» το Σύμπαν με αποτέλεσμα κάποια στιγμή αυτό να… σκιστεί και να καταστραφεί. Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι η διαστολή θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση του Σύμπαντος.