Κυβέρνηση: Η διπλή κρίση και η αλλαγή ατζέντας

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 11:32
UPD:11:34
Dimitris Papamitsos
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected] 

Δύσκολος αποδεικνύεται ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση, που βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της  πανδημίας και της  ακρίβειας. Από την μία πλευρά συνεχίζεται η μάχη στο υγειονομικό πεδίο καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και από την άλλη πλευρά το κύμα ανατιμήσεων πιέζει το καλάθι της νοικοκυράς. Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω και από αντιφατικές δηλώσεις υπουργών, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το σκληρό ροκ της αντιπολίτευσης. 

Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η άποψη πως την Άνοιξη  η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη  τόσο όσον αφορά στη μάχη με την πανδημία όσο και με την ακρίβεια. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και επιστροφής στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με μια στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, εθνικά θέματα, ακρίβεια) είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί με άνεση να ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα που προεκλογικά είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν  να ανεβάσουν ταχύτητες και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που έμειναν στον «πάγο» πρωτίστως λόγω της πανδημίας. 

Η νέα χρονιά έκανε ποδαρικό με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, ενώ ακολουθούν κομβικά νομοσχέδια που αποτέλεσαν «γαλάζιες»  προεκλογικές δεσμεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ αλλά και το  νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας  για μια σειρά αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον προχωρά και ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονη κριτική εξ αριστερών που δεν είναι  άλλο  από την πανεπιστημιακή αστυνομία (καθώς ξεκινά η εκπαίδευση 400 ατόμων).

Παράλληλα στην κυβέρνηση κάνουν στροφή και σε μια κοινωνική ατζέντα, εστιάζοντας σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται και από μια σειρά επαφών που έχει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τον ΟΑΕΔ (όπου παρουσιάστηκαν νέα προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας το 2022) και στη συνέχεια είχε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση  από το ΣΕΤΕ του  Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό

Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί μια σειρά κινήσεων, με το βλέμμα στραμμένο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  Ενδεικτικά αναφέρεται πως ξεκινά η συζήτηση για τη   δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού (ο οποίος αυξήθηκε κατά 2% την 1η Ιανουαρίου), ενώ έρχεται άμεσα και ένα νέο πλέγμα μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο καλάθι της νοικοκυράς. 

Πάντως πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση», καθώς υπάρχουν αβεβαιότητες κυρίως στο οικονομικό πεδίο. Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε διπλά μέτρα στήριξης τόσο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας όσο και για την ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων. Και όλα αυτά χωρίς να διαταραχθεί η  δημοσιονομική ισορροπία, καθώς προ των πυλών είναι η συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ταυτόχρονα στόχος είναι να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες που έχουν προκύψει από διαφορετικές απόψεις υπουργών σε θέματα πρώτης γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρεται πως  την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος  Πέτσας είχε αφήσει ανοιχτό  το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση στην επιβολή  του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ωστόσο στη συνέχεια  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ακολούθησε το… σίριαλ με τον ΦΠΑ, με τη συζήτηση να ανοίγει  μετά από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη αλλά να κλείνει στη συνέχεια  από την κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή