Μπόρις Τάντιτς: Η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί ανεξαρτησία για το Κόσοβο

Επαφές Καραμανλή με το Σέρβο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Κοστούνιτσα
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 15:11
A- A A+

Υπέρ μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα προσδιορίζει και θα προάγει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Κοσόβου, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βοίσλαβ Κοστούνιτσα, στο Βελιγράδι.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, έχει πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας μιας τέτοιας διευθέτησης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε συμβιβασμό και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των συνόρων και τη ακεραιότητα της χώρας. «Για μας θα είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε λύση που δεν θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οποιαδήποτε λύση που θα επιβάλλεται και δεν θα προέρχεται μέσα από συμβιβασμό», τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο συμβιβασμός, πρόσθεσε ο κ. Κοστούνιτσα, βρίσκεται μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και άφησε αιχμές για το μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι λέγοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και ξεχάσαμε τη μορφή του.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα θέματα και πάλι δεν έφεραν αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, είπε ο κ. Κοστούνιτσα, σε λίγες μέρες θα έχουμε τις προτάσεις του. Οι προτάσεις Αχτισάαρι αναμένονται στις 26 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι την Κυριακή στη Σερβία διεξάγονται εθνικές εκλογές.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Σέρβο πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς,ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η λύση στο Κοσυφοπέδιο θα πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να παρέχει καθεστώς προστασίας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από όλες τις πλευρές που θα επιχειρήσουν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος Τάντιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία για το Κόσοβο, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα συμβάλει σε αποσταθεροποίηση.

Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σημείωσε ο κ. Τάντιτς, και το δικαίωμα αυτό το ασκούμε με ευρωπαϊκό τρόπο, με διπλωματικά μέσα και με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να το κάνουμε με βίαιο τρόπο ή με πόλεμο.

Η βασική θέση, όπως την προσδιόρισε ο κ. Τάντιτς, είναι «πλήρης αυτονομία- όχι ανεξαρτησία» του Κοσόβου, ενώ όπως επεσήμανε, οι εκλογές στην Σερβία δεν επιδρούν στην πολιτική για το Κόσοβο, την οποία έχει χαράξει ο ίδιος ως πρόεδρος και η παρούσα κυβέρνηση.

Εξάλλου ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και στη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τον ευρωατλαντικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας. Στόχος της Σερβίας, είπε ο κ. Τάντις, είναι να γίνει μέλος της Ε.Ε..

Επίσης, όπως είπε, στις συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και το σχέδιο ανοικοδόμησης στο οποίο η Ελλάδα συνεισφέρει σημαντικά ποσά.

Η στήριξη της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ευχήθηκε οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να διεξαχθούν με τρόπο που θα προβάλει στη διεθνή κοινότητα τη δημοκρατική ωριμότητα της χώρας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή