Δαφέρμος: Παράνομες οι κάμερες γύρω από την αμερικανική πρεσβεία

Όπως και το υλικό που έχουν καταγράψει
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 18:18
UPD:18:37
A- A A+

Οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί γύρω από την αμερικανική πρεσβεία είναι παράνομες εφόσον δεν έχουν την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Δαφέρμος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, παράνομο είναι και το υλικό που έχουν καταγράψει οι εν λόγω κάμερες. «Έχει βγει όμως απόφαση του Αρείου Πάγου αντίθετη. Υπάρχει όμως και απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ που λεει ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση υλικού που συνελέγη παράνομα», διευκρίνισε ο κ. Δαφέρμος.

«Η κάμερα για να λειτουργήσει χρειάζεται την άδεια της Αρχής, ειδικά όταν πρόκειται για κάμερα που βιντεοσκοπεί. Στις κάμερες της τροχαίας δόθηκε άδεια να βιντεοσκοπούνται οι δρόμοι μόνο για να μπορεί η τροχαία να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Οι κάμερες από τη στιγμή που δεν βιντεοσκοπούν πρόσωπα παρά μόνο αυτοκίνητα και τους αριθμούς τους, είναι νόμιμες», παρατήρησε.

Όπως είπε ο κ. Δαφέρμος, σχετική άδεια δεν έχει δοθεί στην αμερικανική πρεσβεία. «Αν μας ζητούσαν άδεια ή πρεσβείες ή υπουργεία ή από την ΕΥΠ να βιντεοσκοπείται ο χώρος έξω σε ένα εύλογο χώρο, δεν υπήρχε περίπτωση να μη τη δώσουμε γιατί υπάρχουν λόγοι ασφαλείας υπέρτεροι. Θα την δίναμε όμως υπό τον όρο το αρχείο να διαχειρίζεται από κάποιον υπεύθυνο που δεν το έδινε για κανένα άλλο σκοπό και να υπάρχει προαναγγελία ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Εξ αφορμής αυτής της ανωμαλίας που συνέβη θέλουμε να φυλακίσουμε τον ελεύθερο Έλληνα. Ας μας βάλουν από τη γέννηση μας ένα τσιπάκι κάτω από το δέρμα μας και να μας παρακολουθούν που είμαστε τι κάνουμε και αργότερα τι σκεφτόμαστε. Αν μας αρέσει αυτό το πράγμα, μας αρέσει και ο Κορυδαλλός», σχολίασε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συμπλήρωσε: «Αν μας ζητούσε οποιαδήποτε πρεσβεία άδεια για κάμερες θα την δίναμε, αλλά δεν το έχουν κάνει. Γενικά νομίζω ότι οι πρεσβείες περιφρονούν τα κράτη που τις φιλοξενούν».

«Δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε τη Δημοκρατία για να προστατευτούμε από ελάχιστα φαινόμενα τρομοκρατικά ή εν γένει ποινικώς κολάσιμα, που εμφανίζονται στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.

Πηγή Alpha 989

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή