Οι αμερικανικές ομάδες θα ξοδέψουν 10 δισεκατομμύρια για νέα γήπεδα ως το 2030

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 15:36
UPD:16:00
A- A A+

Οι αμερικανικές αθλητικές ομάδες αναζητούν νέα έσοδα, επενδύοντας πολύ στις εγκαταστάσεις τους. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του CNBC, οι αμερικανικοί σύλλογοι θα ξοδέψουν ένα ποσό κοντά στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Για παράδειγμα, στον κόσμο του αμερικανικού φούτμπολ, οι Μπάφαλο Μπιλς αναζητούν ένα νέο γήπεδο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, οι Σικάγο Μπέαρς ξόδεψαν 197 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση γης, προκειμένου να χτίσουν το επόμενο σπίτι τους.

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, η Ίντερ Μαϊάμι και η πόλη της Φλόριντα κατέληξαν σε συμφωνία για ένα έργο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για την εκ νέου ανάπτυξη του γηπέδου γκολφ Melreese και του Country Club σε ένα στάδιο, που θα πλαισιώνεται από εμπορική περιοχή.

Ακόμα, στη Major League Baseball υπάρχουν πολλές ομάδες που σχεδιάζουν να αλλάξουν έδρα: οι Κάνσας Σίτι Ρόαγιαλς, οι Όκλαντ Αθλέτικς και οι Τάμπα Μπέι Ρέις, συγκεκριμένα, έχουν στα άμεσα σχέδιά τους τη δημιουργία νέων σταδίων.

Στο NBA, οι Λος Άντζελες Κλίπερς ξεκίνησαν την κατασκευή της νέας αρένας τους, κόστους 1,2 δισ. δολαρίων. Αντίθετα, στη National Hockey League, οι Φοίνιξ Κογιότς είναι οι επόμενοι που θα αποκτήσουν νέο στάδιο. Δημιουργώντας νέες εγκαταστάσεις, οι αμερικανικές ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν νέα έσοδα.

Η πανδημία της Covid-19 έχει αλλάξει τον τρόπο θέασης των πραγμάτων. Ο Μπιλ Μάλβινχιλ, επικεφαλής της Τράπεζας των Η.Π.Α., συνέβαλε στη χρηματοδότηση του Λος Άντζελες Ραμς SoFi Stadium, το οποίο κόστισε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας γι΄ αυτό, ο Μάλβινχιλ είπε: «Η ιδέα είναι να έχεις μερικές μοναδικές εμπειρίες για τους οπαδούς σας, όχι απλώς να αυξήσεις το συνολικό αριθμό των ατόμων στο κτήριό σου».

Όχι μόνο έχει αλλάξει η ιδέα της χωρητικότητας του γηπέδου, αλλά και ο τρόπος εμπειρίας του. Οι Τέξας Ρέιντζερς, στο NFL, έχουν ενσωματώσει νέες επιλογές καθισμάτων για το Globe Life Field, το νέο τους σπίτι αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, το γήπεδο περιλαμβάνει σουίτες και δύο σαλόνια στο ύψος του γηπέδου.

Μιλώντας γι΄ αυτό, ο Νταν Μπάρετ, πρόεδρος της CAA Icon, είπε: «Αυτές οι νέες εγκαταστάσεις επικεντρώνονται περισσότερο στην παροχή μιας ποικιλίας premium σχεδίων καθισμάτων για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς».

Ο Τζον Λεντέτσκι, ιδιοκτήτης των Νιου Γιορκ Αϊλάντερς, υπογράμμισε: «Αγωνιζόμαστε με την τηλεόραση των 80 ιντσών στο σαλόνι μας. Όλες αυτές οι νέες αρένες θα πρέπει να δώσουν στους οπαδούς έναν λόγο να σηκωθούν: να πάνε στο αυτοκίνητό τους και να έρθουν στο παιχνίδια. Αν δεν έχουν μια πρώτης τάξεως εμπειρία, θα δουν το παιχνίδι στο σπίτι».

Για να «ζωγραφίσει» μια εικόνα των μελλοντικών εμπειριών, ο Μάλβινχιλ έδειξε τη σχεδίαση του νέου Madison Squads Garden, έδρα των Νιου Γιορκ Νικς στο NBA. Το MSG Sphere θα είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα διαθέτει τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει στους θεατές να ακούν συναυλίες σε πολλές γλώσσες κι ένα σύστημα αφής υπέρηχων.

Καινοτομία που πηγαίνει με τον ίδιο ρυθμό με τη βιωσιμότητα. Στην πραγματικότητα, το Climate Pledge Arena του Σιάτλ, το σπίτι των Κράκεν στο NHL, είναι ουδέτερο από άνθρακα και τροφοδοτείται από ηλιακή και ηλεκτρική ενέργεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Oask View, Τιμ Λέιβεκε, δήλωσε: «Σχεδόν όλες οι αρένες θα προσπαθήσουν να είναι ουδέτερες από άνθρακα στο μέλλον. Νομίζω ότι θα δείτε περισσότερη δέσμευση για την υγιεινή».

Ποιος όμως πρέπει να χρηματοδοτήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις; Σύμφωνα με τον Λέιβεκε, «οι κοινότητες και τα κράτη πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε σχολεία, εκπαίδευση, μεταφορές και την ασφάλεια της ζωής».

Και πρόσθεσε: «Τώρα υπάρχει μια διαρκώς μεταβαλλόμενη σκέψη για το πώς χρηματοδοτούμε (ιδιωτικά) αυτά. κτίρια και τα διαχειριζόμαστε ομάδες να βρουν νέες ροές εσόδων στο μέλλον».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ομάδες ζητούν δημόσια δολάρια και μερικές φορές απειλούν να μετεγκατασταθούν (να αλλάξουν πόλη και έδρα) εάν δεν λάβουν τα χρήματα, βλάπτοντας τις τοπικές οικονομίες. «Θα δείτε σημαντικές επενδύσεις στα επόμενα 10-15 χρόνια», συμπλήρωσε ο Μπάρετ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις