Έχει περάσει 15 χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 και σήμερα καταδικάστηκε σε τρεις ποινικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων για παράνομη εισαγωγή και κατοχή γουόκι τόκι. Ο λόγος για την 76χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι, την de-facto ηγέτη της Μιανμάρ η οποία φυλακίστηκε, μαζί με άλλα μέλη της εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης, τον περασμένο χρόνο κατά το πραξικόπημα του στρατού.
Τα γουόκι τόκι βρέθηκαν σε επιδρομή στην κυβερνητική βίλα της φυλακισμένης ηγέτιδας στην πρωτεύουσα της χώρας, Νέπιντο, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου.
Σύμφωνα με πηγή των Financial Times, η Αούνγκ Σαν Σου Κι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια για παραβίαση του νόμου περί εξαγωγών-εισαγωγών και άλλο ένα έτος για παράβαση του νόμου περί επικοινωνιών της Μιανμάρ. Η Σου Κι πρόκειται να εκτίσει τις ποινές ταυτόχρονα, σύμφωνα με τπρόσωπο που μίλησε ανώνυμα στους FT καθώς η στρατιωτική χούντα στη χώρα έχει απαγορεύσει στους δικηγόρους της πρώην ηγέτιδας να επικοινωνούν με τους δημοσιογράφους. Καταδικάστηκε επίσης σε άλλα δύο χρόνια βάσει του εθνικού νόμου διαχείρισης καταστροφών της Μιανμάρ για παραβίαση των κανόνων του κορωνοϊού, πράγμα που σημαίνει ότι η 76χρονη πολιτικός θα εκτίσει συνολικά τέσσερα χρόνια για τις τρεις περιπτώσεις.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε την ετυμηγορία «δικαστικό τσίρκο μυστικών διαδικασιών για ψεύτικες κατηγορίες» με σκοπό να την κρατήσει στη φυλακή επ' αόριστον και χαρακτήρισε την καταδίκη για τα γουόκι τόκι ως «γελοία». «Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και οι ηγέτες της χούντας προφανώς εξακολουθούν να τη βλέπουν ως μια ύψιστη πολιτική απειλή που πρέπει να εξουδετερωθεί μόνιμα», σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Ασία, Φιλ Ρόμπερσον. Να σημειωθεί ότι η Μιανμάρ απαγορεύει σε οποιονδήποτε καταδικαστεί για εγκλήματα να κατέχει πολιτικό αξίωμα.
Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, το στρατιωτικό καθεστώς έχει κινηθεί κατά της Σου Κι για δεκάδες ποινικές υποθέσεις. Τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για υποκίνηση διαφωνίας κατά του στρατού και παράβαση του νόμου της χώρας για τη διαχείριση καταστροφών. Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μείωσε στο μισό αυτή την ποινή, σε δύο χρόνια.
Η Σου Κι κρατείται από το καθεστώς σε αδιευκρίνιστες τοποθεσίες από τότε που συνελήφθη μαζί με πολλούς εκλεγμένους αξιωματούχους το πρωί του πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ουίν Μιντ και του Σον Τέρνελ, ενός αυστραλού ακαδημαϊκού που υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλός της.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, η οποία απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης και σπάνια σχολιάζει τα τρέχοντα γεγονότα,κατήγγειλε τρεις νέες καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τη Δευτέρα κατά της Αούνγκ Σαν Σου Κι. «Η Επιτροπή Νόμπελ ανησυχεί βαθιά για την κατάστασή της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν. «Η τελευταία απόφαση κατά της Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr