Ξεκίνησαν οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Ουκρανικό

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 10:48
UPD:11:05
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Ξεκίνησαν επισήμως σήμερα το πρωί στη Γενεύη οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες, με κύριο θέμα στην ατζέντα την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων της Μόσχας που έχουν αναπτυχθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 09.55 (ώρα Ελλάδος) με τη συμμετοχή της αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουέντι Σέρμαν και του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Η Γουέντι Σέρμαν είχε χθες δείπνο εργασίας με τον Σεργκέι Ριάμπκοφ, με τον Ρώσο υφυπουργό να δηλώνει μετά ότι «η συνομιλία ήταν δύσκολη, δεν θα μπορούσε να ήταν εύκολη», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Από την πλευρά της, η Σέρμαν «τόνισε την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στις διεθνείς αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας των κυρίαρχων εθνών να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είχαν θέσει «κόκκινες γραμμές» στις σημερινές συνομιλίες για την ασφάλεια για την Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί για κίνδυνο σύγκρουσης και τη Μόσχα να αποκλείει τις παραχωρήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τη Ρωσία να αποφύγει την επιθετικότητα και να επιλέξει τη διπλωματική οδό, ενώτο Κρεμλίνο, αντιμετωπίζοντας ισχυρές πιέσεις να αποσύρει τα στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα, απαιτεί εκτεταμένες νέες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή