Πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη. Ο διαστημικός κυνηγός TESS της NASA εντόπισε ένα πλανήτη σε απόσταση 185 ετών φωτός από εμάς ο οποίος έλαβε την κωδική ονομασία TOI-2257 b. Ο πλανήτης κινείται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, ένα τύπο άστρων που έχουν σημαντικά μικρότερη μάζα και φωτεινότητα από αστέρια σαν τον Ήλιο αλλά είναι ο πιο κοινός τύπος άστρων στο Σύμπαν. Ο εξωπλανήτης έχει μάζα περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και βρίσκεται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, δηλαδή σε απόσταση τέτοια που θεωρητικά μπορούν να αναπτυχθούν συνθήκες φιλικές στη ζωή.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βέρνης αποφάσισε να μελετήσει τον εξωπλανήτη χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων Las Cumbres Observatory Global Telescope. Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης είναι πιθανότατα αέριος και ακολουθεί ελλειπτική τροχιά προς το άστρο του ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 35 μέρες.
H τροχιά που ακολουθεί ο πλανήτης σε σχέση με το άστρο του θεωρείται από τους ειδικούς ιδιαίτερα σπάνια. Όμως οι ερευνητές έκαναν μια ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Όπως αναφέρουν αν και η μέση θερμοκρασία του TOI-2257 b είναι τέτοια που επιτρέπει θεωρητικά τη παρουσία όχι μόνο της ζωής αλλά και του ανθρώπου εκεί εντούτοις η τροχιακή του κίνηση μεταβάλει την θερμοκρασία με ακραίο τρόπο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται κατά την τροχιακή του κίνηση ο πλανήτης αναπτύσσει θερμοκρασίες από τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου στους 100 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας φυσικά συνθήκες ασύμβατες για τη ζωή και τον άνθρωπο. Η μελέτη του TOI-2257 b συνεχίζεται και θεωρείται δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθεί στις έρευνες το προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που βρίσκεται καθοδόν προς το σημείο που θα εγκατασταθεί και εξερευνά από εκεί τα επόμενα χρόνια το Σύμπαν.