Φανταστικές ιστορίες με φόντο την απώλεια μνήμης

«Το μαύρο φόρεμα του κόρακα» || εκδόσεις Άγρα
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 08:32
A- A A+

Το βιβλίο του Θοδωρή Γκόνη «Το μαύρο φόρεμα του κόρακα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.  

Εφτά πεζογραφήματα με μια ασθματική, παράδοξη γραφή -«…στον καθρέφτη δε θα κοιτάξω τα μάτια μου, όχι, μάτια ποτέ, ποτέ μέσα στα μάτια, ποτέ δεν ξέρεις τι θα δεις στα μάτια σου, όλο και κάποιος παραμονεύει κάποιος κρύβεται, το βλέμμα ψηλά πάνω από το μέτωπο, στις ρίζες των μαλλιών και πέρα, πέρα μακριά, όσο γίνεται πιο μακριά από τα μάτια, από μακριά και αγαπημένοι με τα μάτια, ποτέ δεν ξεχνώ τι μου έχουν κάνει, τι συμφορές μου έχουν φέρει, δεν τα εμπιστεύομαι…».

Οι εφτά ιστορίες του βιβλίου ταξιδεύουν στον ίδιο τόπο, τον περιγράφουν αλλά δεν τον κατονομάζουν. Περιηγούνται στον χώρο της μνήμης καθώς αυτή αρχίζει να εξασθενεί, να χάνεται σχεδόν και έτσι αναγκάζεται ο αφηγητής τους να χτίζει πάνω στα χαλάσματα και τα συντρίμμια των παλιών πραγματικών γεγονότων, να επινοεί φανταστικές ιστορίες σαν αντιστάθμισμα αυτής της απώλειας.

Με τα παλιά υλικά προσπαθεί να φτιάξει νέες ιστορίες· αλλά το ξάφνιασμά του είναι μεγάλο, όταν πάνω σε αυτά που έχει επινοήσει σκοντάφτουν όλα εκείνα που έχουν συμβεί και αδυνατεί να τα ξεχωρίσει.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς