Μόλις πριν τέσσερις ημέρες άνοιξαν τα περισσότερα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη επικρατεί χάος και αναρχία σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται από μαθητές και καθηγητές.
Μέχρι τώρα οι βασικές συστάσεις είναι η επιστροφή της μάσκας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η λήψη rapid τεστ δυο φορές την εβδομάδα. Όμως πρόκειται για συστάσεις και όχι για υποχρέωση. Αυτό έχει μετατρέψει τα σχολεία κάτι σαν ξεχωριστά κρατίδια που πράττουν όπως θεωρούν εκείνα ότι είναι σωστό.
Άλλα λέει το υπουργείο Παιδείας, άλλα τα συνδικάτα
Ήδη πολλά σχολεία αναφέρουν ότι είναι μικρό το ποσοστό των μαθητών που εφαρμόζει την χρήση της μάσκας, προκαλώντας ανησυχία κυρίως σε γονείς και καθηγητές για την εξάπλωση της Όμικρον. Εκπαιδευτικά συνδικάτα και υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε σύγκρουση. Η δυσλειτουργική σχέση εκπαιδευτικών, συνδικάτων και υπουργείου Παιδείας δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση.
Για παράδειγμα, το υπουργείο συστήνει το σχολείο να συνενώνει τάξεις σε περίπτωση έλλειψης καθηγητών, ενώ τα συνδικάτα προτρέπουν τα σχολεία να μην προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Διαφορά απόψεων υπάρχει ακόμα και στο ζήτημα καραντίνας των μαθητών. Από τη μία το υπουργείο Παιδείας συστήνει τα παιδιά να μένουν σπίτι μόνο εάν βρεθεί θετικό το τεστ κορωνοϊού ή έχουν συμπτώματα, και από την άλλη τα συνδικάτα ζητούν από τους καθηγητές να επεκτείνουν το μέτρο και για τους μαθητές που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σπίτι. Τουλάχιστον στο μόνο που συμφωνούν όλοι είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξάνονται συνεχώς οι ελλείψεις καθηγητών λόγω covid.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο κλείσιμο της χρόνιας που πέρασε το 8% των καθηγητών απουσίαζε από τις μαθητικές αίθουσες, ενώ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του νέου έτους ένα στα τρία σχολεία ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 10%. Κρίσιμη απόφαση των επόμενων ημερών είναι και η μείωση της καραντίνας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς ο υπουργός Παιδείας Νάντχιμ Ζαχάουι έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να μειωθεί από επτά ημέρες σε πέντε.
Το θέμα των μασκών στα σχολεία πάντως έχει προβληματίσει γενικότερα τους Βρετανούς, με τη διάσημη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και πρώην εκπαιδευτικό Τζούλια Ντόναλντσον να χαρακτηρίζει «δυστοπική» τη χρήση μάσκας, υποστηρίζοντας ότι «τα παιδιά είναι παιδιά για πολύ λίγο διάστημα, και δεν πρέπει να θυσιάζονται με αυτόν τον τρόπο».