Σχολεία: Τι ακριβώς θα γίνει με όσους δεν βρήκαν self test - Διευκρινίσεις για τα «ανοιχτά» ερωτήματα

Πώς θα γίνεται το self test τη Δευτέρα για όσους δεν το προμηθεύτηκαν; Πώς θα δηλώνεται το αποτέλεσμά τους;
Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 14:03
UPD:14:08
INTIME NEWS/Image Online
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί από χθες αναφορικά με τα self test που θα διεξάγουν οι γονείς στα παιδιά για να πάνε στο σχολείο. Στο υπουργείο Παιδείας έφτασαν καταγγελίες από τους δημοσιογράφους ότι πολλοί μαθητές κι εκπαιδευτικοί δεν βρήκαν self test στα φαρμακεία. Έχουν εξαντληθεί - όπως λένε - και ρωτάνε αν υπάρχει καμία ιδέα τι πρέπει να κάνουν τη Δευτέρα οι γονείς

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διάθεση δωρεάν self test εξέδωσε στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζοντας ότι:

«Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Τα νέα ερωτήματα που τέθηκαν στο υπουργείο όμως είναι πολλά όπως για παράδειγμα:

  • Πώς ακριβώς θα γίνεται το self test τη Δευτέρα στα σχολεία;
  • Θα το κάνει κάποιος εκπαιδευτικός που θα ορίσει η διεύθυνση του σχολείου;
  • Θα το κάνουν οι μαθητές ή οι γονείς τους;
  • Επίσης για τα παιδιά που μετακινούνται με σχολικά αυτοκίνητα υπάρχει κάποια οδηγία;

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι δεν θα γίνεται στα σχολεία αλλά ότι οι διευθυντές έχουν οδηγία να είναι εκεί από τις 7 π.μ. και να έχουν σελφ τεστ για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών/εκπαιδευτικών που μπορεί να μην έχουν προμηθευτεί. Θα μπορεί ο γονιός να πάρει το τεστ, να το κάνει στο παιδί του και να μπει στο σχολείο εφόσον είναι αρνητικό.

Επίσης αναφέρει το υπουργείο ότι υπήρξε μαζική προσέλευση με σχεδόν 9 στους 10 δικαιούχους να έχουν παραλάβει σελφ τεστ (προφανώς κάποιος δικαιούται να χρησιμοποιήσει αυτά που τυχόν έχει στο σπίτι).

Όμως το μπάχαλο συνεχίζεται καθώς πολλοί γονείς λένε ότι οι διευθυντές τους είπαν να πηγαίνουν νωρίς να πάρουν το σελφ τεστ εφόσον έχουν ενημερώσει την δ/νση του σχολείου, και στη συνέχεια να επιστρέφουν στο σπίτι να το κάνουν στα παιδιά τους και να πηγαίνουν το παιδί στο σχολείο στις 8.15 σχολείο. Για αυτό το λόγο θα είναι οι δ/ντες αύριο από τις 07.00 στα σχολεία.

Δηλαδή, με λίγα λόγια πολλοί γονείς θα περάσουν μεγάλη ταλαιπωρία αύριο για να πάνε τα παιδιά σχολείο. Γι’ αυτό και κάποιοι λένε ότι θα παίρνουν το τεστ και θα το κάνουν στα παιδιά έξω από το σχολείο για να μην πηγαινοέρχονται…

Επίσης, τίθεται το ερώτημα αν το τεστ βγει αρνητικό εκεί επιτόπου ή θετικό πώς θα το δηλώνουν;

Θα το δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου ή θα γίνεται χειρόγραφα; Και όσοι είναι θετικοί θα επιστρέφουν στα σπίτια τους;

Ο υπουργός Υγείας από την άλλη σε σημερινή συνέντευξή του επεσήμανε σε ό, τι αφορά τα self-test, ότι από την Τετάρτη που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι εχθές, διατέθηκαν κοντά στα 7 εκατομμύρια self-test. Αφορά περίπου το 88% των δικαιούχων και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ, από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο των self-test. Επειδή, όμως, υπάρχει περίπτωση κάποιοι γονείς να μην τα έχουν ήδη προμηθευτεί, όπως έχει ανακοινωθεί από εχθές, οι σχολικές μονάδες, που έχουν self-test, θα μπορέσουν αύριο να τα διαθέσουν στους μαθητές που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν. Όσες σχολικές μονάδες έχουν έλλειψη θα απευθυνθούν στις διοικήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή