Μπορεί το βαρύ πυροβολικό της CES, της μεγαλύτερης έκθεσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων στον κόσμο, να είναι παραδοσιακά οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα τελευταία 20 χρόνια τα ρομπότ, τα κινητά τηλέφωνα και διάφορες οικιακές συσκευές και συστήματα όμως κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνιση τους και διάφορα gadgets ή προτάσεις της βιομηχανίας της τεχνολογίας που προκαλούν ενδιαφέρον είτε για τον σχεδιασμό και την αισθητική τους είτε για τις έξυπνες ή προηγμένες τεχνολογίες και υπηρεσίες που προσφέρουν. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες από αυτές τις δημιουργίες…
Η Shiftall, θυγατρική της Panasonic, παρουσίασε μια στολή για τους χρήστες του metaverse, του νέου εικονικού κόσμου που θέλει να διαδεχθεί τον κυβερνοχώρο. Η στολή διαθέτει μια σειρά από συστήματα και τεχνολογίες που υπόσχονται στον χρήστη όχι μόνο την είσοδο του στο metaverse αλλά μια άκρως ρεαλιστική εμπειρία μέσα σε αυτό. Η στολή αναπαράγει τις συνθήκες που βιώνει ο χρήστης μέσα στον εικονικό κόσμο. Έτσι αν για παράδειγμα ο χρήστης βρίσκεται σε περιβάλλον που (θεωρητικά) υπάρχει υψηλή θερμοκρασία η στολή το δημιουργεί την αίσθηση της ζέστης ενώ η στολή λειτουργεί ανάλογα αν ο χρήστης κινείται σε ένα εικονικό κόσμο που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες οπότε θα νιώθει κρύο στο σώμα του.
MACA
Η γαλλική εταιρεία Maca παρουσίασε ένα ιπτάμενο όχημα που θυμίζει εκείνα στη σκηνή του κυνηγητού στο δάσος στην «Επιστροφή των Τζεντάι». Το «αυτοκινητόπτερο» (carcopter) όπως το ονομάζει η εταιρεία μοιάζει με ένα ιπτάμενο αγωνιστικό όχημα και αυτό είναι το όραμα των κατασκευαστών. Να διοργανωθεί με αυτά τα οχήματα ένα νέο μηχανοκίνητο σπορ, μια ιπτάμενη Formula 1.
HYUNDAI
Η Hyundai παρουσίασε τα σχέδια της για αυτό που η ίδια ονομάζει «metamobility», metaκίνηση σε ελεύθερη μετάφραση, που με απλά λόγια σημαίνει μια τεχνολογία που θα επιτρέπει σε ένα άνθρωπο να συνδέει ανθρώπους και ρομπότ μέσω του εικονικού κόσμου του metaverse ώστε ο άνθρωπος να ελέγχει το ρομπότ ώστε αυτό να εκτελεί δύσκολες ή επικίνδυνες για τον άνθρωπο εργασίες. Με αυτή την τεχνολογία ένας άνθρωπος θα βρίσκεται έξω από ένα εργοστάσιο και φορώντας την κάσκα του θα συνδέεται με ένα ρομπότ που θα βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο και θα το καθοδηγεί στο τι να κάνει. Όπως είναι ευνόητο η τεχνολογία αυτή έχει αναρίθμητες εφαρμογές αφού με τον ίδιο τρόπο τα ρομπότ θα μπορούν να προσφέρουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες και να χρησιμοποιούνται ακόμη και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
SAMSUNG
Οι τηλεοράσεις έχουν μετατραπεί σε μια κεντρική μονάδα ψυχαγωγίας αφού εκτός από το πλούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα με την είσοδο τα τελευταία χρόνια και των streaming υπηρεσιών, χρησιμοποιούνται για τα videogames αλλά και ως οθόνες υπολογιστή αφού μπορούν να συνδέονται με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα αλλά και αυτόνομα μόνες τους στο Διαδίκτυο. Η χρήση και οι απαιτήσεις από τα τηλεκοντρόλ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την παραδοσιακή χρήση της αλλαγής καναλιών και της αυξομείωσης της φωνής και η Samsung έρχεται να τους προσφέρει ελευθερία και αυτονομία. Παρουσίασε το Eco Remote που μπορεί να… συλλαμβάνει τα ραδιοκύματα από τους δρομολογητές ασύρματης δικτύωσης του σπιτιού (τα Wi-Fi ρούτερ) και να ανανεώνει με αυτά την ενέργεια του. Η συσκευή διαθέτει επίσης φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας που φορτίζεται με το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό φως. Η συσκευή διαθέτει επίσης και θύρα USB μέσω της οποίας γίνεται φόρτιση του.